Кламер БГ - Новини: Цацаров отчете пред НС растяща престъпност и намаляваща разкриваемост

Цацаров отчете пред НС растяща престъпност и намаляваща разкриваемост

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 12:59ч.
Цацаров отчете пред НС растяща престъпност и намаляваща разкриваемост

Повече регистрирани престъпления и по-ниска разкриваемост. Това отчете в сряда пред Народното събрание (НС) главният прокурор Сотир Цацаров, представяйки доклада за дейността на държавното обвинение за 2017 г.

Депутатите приеха отчета му, както и тези на Върховния административен съд и ВСС, но не и на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като председателят му Лозан Панов отсъстваше.

Според, данните, представени от Цацаров, през м.г. в страната са регистрирани общо 106 659 спрямо 103 773 през 2016 г., което представлява увеличение от 2.8%. На този фон спада разкриваемостта – през м.г. са разкрити 43.7% криминални случая, което е с 3.9 на сто по-малко спрямо 2016 г.

Като брой през 2017 г. са разкрити 46 650 престъпления, докато през предходната 2016 г. - 49 460. Цацаров се похвали с висок процент на приключените в срок разследвания през м.г. - 97.79 на сто. Въпреки че и в тази графа се наблюдава спад спрямо предната година с 2%.

По думите на главния прокурор през 2017 г. най-многобройни са били престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните, икономическите и престъпленията против личността. Предадени на съд през 2017 г. са 37 087 души, докато през 2016 г. те са били 38 469. За последните три години делът на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила акт е над 97%.

Цацаров не пропусна да използва изслушването си, за да поиска още веднъж законодателни промени, които да увеличат правомощията на прокуратурата при разследване на корупционни престъпления.

"За нас е добре известно, че такъв законопроект беше внесен и той предизвика сериозни дискусии по отношение на т.нар. корупция в частния сектор. Не бива да се забравя, че този законопроект има и още една съществена част – промяната на Наказателния кодекс (НК) в частта за длъжностни и корупционни престъпления. Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК", заяви главният прокурор пред депутатите.

Като сериозен проблем той отбеляза липсата на съдебни медици в много райони на страната: "Единият проблем е този с експертизата, както за общата необезпеченост на досъдебното производство и на съдебната система с изградена структура и квалифицирани специалисти. Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебните производства. Вторият проблем е взаимодействието с МВР и по-точно кадровото обезпечаване и обучението на разследващи кадри. Необходимо е предприемане на мерки в насока на обучение на разследващите полицаи."

След изслушването си Цацаров бе попитан от журналистите как се вижда след края на мандата му, който изтича в края на 2019 г.

"Все някога настъпва краят на мандата. Вечни хора няма. Но да си мислиш, че животът ти е мандатът, това значи тук някъде нещо да не ти работи както трябва. Понеже си мисля, че животът ми не е мандатът – имам живот и след мандата", саркастично отговори главният прокурор, пред когото засега се очертават два основни сценария при благоприятно стечение на политическата ситуация – да стане конституционен съдия или да оглави ВКС.

mediapool.bg