Кламер БГ - Новини: Кабинетът одобри 6 млн. лева за научна здравна програма

Кабинетът одобри 6 млн. лева за научна здравна програма

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 13:44ч.
Кабинетът одобри 6 млн. лева за научна здравна програма

Близо 6 млн. лева ще бъдат дадени за национална научна програма за иновативни, нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина. Средствата за периода от 2018 до 2021 г. и са за разработване на нови методологии за изследване на биологично активни вещества. С тях трябва да се определи качеството и приложимостта им. Трябва да се търсят нови продукти за целите на персонализираната и превантивна медицина.

"Успешното разработване на алтернативни подходи в борбата срещу инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания ще допринесе за подобряване на качеството на живот на населението. Също така, ще намали натиска върху здравната и социалната система чрез оптимизиране и намаляване на медицинските разходи при мултирезистентни инфекции, както и периодите на нетрудоспособност на засегнатите, което се очаква да доведе до икономически и социални ползи за страната", пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Програмата ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката. "Целта е да се постигне преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране".

На предишно свое заседание кабинетът одобри няколко други национални научни програми. Част от тях също са за проблеми, свързани със здравеопазването, включително с електронизирането му.

mediapool.bg