Кламер БГ - Новини: Цацаров отказа на ДОСТ да поиска касиране на вота

Цацаров отказа на ДОСТ да поиска касиране на вота

България

|
Четв, 13 Апр 2017г. 15:52ч.
Цацаров отказа на ДОСТ да поиска касиране на вота

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе в Конституционния съд (КС) искането на ДОСТ за касиране на изборите.

В четвъртък в отговора си до партията на Лютви Местан Цацаров е заявил, че няма данни да са извършени тежки и повсеместни нарушения, които да са довели до опорочаване на изборния процес.

"Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите", пише главният прокурор.

Мотивите на ДОСТ да поиска резултатите от изборите да бъдат отменени основно са два - блокадата на границата от Обединените патриоти и изискването декларацията за допълване на избирателния списък да се попълва и подписва пред членовете на секционната комисия.

От партията на Местан твърдят, че от 21 до 26 март заради блокадите на трите гранични пункта с Турция хиляди български граждани са били възпрепятствани да упражнят избирателното си право. А с указанието на ЦИК къде и как да се попълват декларациите за добавяне в списъка с избиратели недопустимо е въведено изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език.

В отказа да сезира КС главният прокурор се е опрял на решение на конституционните съдии отпреди 4 години. "В него е застъпено становището, че незаконността на изборите може да бъде обусловена само от нарушения с особено съществен характер, когато се констатира, че изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното право (общо, пряко и равно избирателно право с тайно гласуване – чл. 10 от Конституцията), които са в такава степен тежки и повсеместни, че опорочават изцяло изборния процес и общи резултат от изборите", пише Цацаров.

За блокадите на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово" главният прокурор сочи, че те са продължавали средно 3-5 часа и периодично са били пропускани хора и коли, а "компетентните органи своевременно са се намесили и практически е била осигурена необходимата възможност за преминаване“.

За "недопустимото изискване за образователен ценз" в отговора си до ДОСТ Сотир Цацаров заявява, че то не намира подкрепа в документите, които от партията са изпратили на прокуратурата. В четири от сигналите се говорело за забавяне на гласуването по тази причина и струпване на повече хора.

Според главния прокурор не може да се приеме, че по време на изборите са извършени такива нарушения, които да опорочат резултатите от вота и да наложат сезирането на КС.

От държавното обвинение съобщиха, че Цацаров е отказал да оспори и законността на изборите в 16 МИР в Пловдив и 5 МИР във Видин по сигнали от отделни кандидати за народни представители в тези райони.

mediapool.bg