Кламер БГ - Новини: ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за нови 1500 машини за изборите

ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за нови 1500 машини за изборите

България

|
Пон, 07 Юни 2021г. 18:21ч.
ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за нови 1500 машини за изборите

ЦИК прекрати преговорите със

Централната избирателна комисия (ЦИК) преустанови преговорите за доставка на нови 1500 машини за предсрочните избори на 11 юли. Комисията все още не е взела фактическото решение за прекратяване на поръчката, която беше по "договаряне без предварително обявление" и поканен за участие бе досегашният доставчик. "Сиела Норма" обаче поиска много повече от предвидената за нови машини сума.

ЦИК вече търси алтернативни варианти са осигуряване на машини, включително през наемане, вместо купуване. Исканите 1500 устройства са за секциите с над 300 избиратели в чужбина, както и за големите секции в страната , в които ще има опашки и може не всички да гласуват, ако има само едно устройство. За секциите в страната, в които ще се гласува само с машина, вече има осигурено по едно устройство след вота през април.

Преди ден говорителят на комисията Цветозар Томов обяви, че, ако не се стигне до договор с доставчика "Сиела Норма", изборите ще се направят само с наличните машини и посъветва медиите да не развиват апокалиптичен сценарий за липсата на машините. В страната за секциите, в които ще се гласува само с машина, вече има осигурено по едно устройство след вота през април.

Прекратяването на преговорите със "Сиела Норма" е очаквано, след като миналата седмица фирмата обяви, че определената от комисията сума не я устройва.

Доставчикът е заявил, че не би могъл да изпълни поръчката на цена по-ниска от 14-15 млн. лева. Същевременно ЦИК гласува бюджет от 6.5 млн. лв., която е на базата на поръчката от парил и допълнителни анализи.

От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена.

"За съжаление много от експертите, които коментираха нашата реакция, направиха некоректни внушения, че искаме 15 милиона лева само за 1500 машини. Всъщност сумата от 6.5 млн. лв., обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г.", написаха от фирмата.

В детайли, изисквало се освен доставка на 1500 машини и модифициране на софтуера за произвеждане на местни избори през месец юни 2021 г., модифициране на софтуера за произвеждане на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. И още модифициране на софтуера за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г. и др.

За предишните избори ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 35 999 000 лева без ДДС. И тогава обаче сумата не беше единствено за машини. Договорът предвиждаше още логистиката, обслужването на устройствата, както и обучението на ЦИК и на районните и секционните комисии за изборите през април.

"От един месец ЦИК работи и не е напреднала много. Ние много пъти сме ги подсещали, че е хубаво да стартират процедурата и ако ние не можем да я изпълним, някой друг да я изпълни. В резултат на това изстискване на времето и свиване на сроковете става така, че май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК", каза в неделя изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Според ЦИК обаче сумата е прекалено висока и по тази причина се търсят алтернативни варианти.

mediapool.bg