Кламер БГ - Новини: Хванатият половин тон хероин в Сливен е за близо 24 млн. лв. (видео)

Хванатият половин тон хероин в Сливен е за близо 24 млн. лв. (видео)

България

|
Пон, 07 Юни 2021г. 18:43ч.
Хванатият половин тон хероин в Сливен е за близо 24 млн. лв. (видео)

Хванатият половин тон хероин в Сливен е за близо 24 млн. лв. (видео)

Хванатият преди дни близо половин тон хероин в промишлената зона на Сливен е оценен на близо 24 млн. лв. Това съобщи МВР и разпространи видео от специализираната полицейска операция провела се на 3 юни. В нея са участвали служители на ГДБОП, Европол и Агенция "Митници" под надзора на Специализирана прокуратура.

Наркотичните вещества са пристигнали с 4 големи контейнера по море на пристанище Варна-запад. С товарни камиони са били превозени до наето хали в Сливен. Наркотикът е бил скрит в кухини на мраморни плочи. В един тайник са се събирали между 3 - 4 кг от наркотичното вещество.

В момента на изваждането на хероина от тайниците са задържани двама турски граждани. Повдигнати са им три обвинения - за престъпно сдружение, за трафик на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, както и за държане на наркотици. Те са с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" с решение на Специализирания наказателен съд.

Общото количество на хероина по първоначални данни е 400 - 500 кг. Наркотикът е с висока чистота с произход Иран. Бил е предназначен за Западна Европа.

Изпълняващият дейността административен ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова каза, че работата по досъдебното производство е продължила около 4 месеца. Тя определи операцията като безспорен успех. Като външна граница на ЕС България не допусна хероинът да бъде насочен към други държави, каза прокурор Маджарова.

Съдействие в хода на разследването на ГДБОП е оказано и от правоохранителния орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

mediapool.bg