Кламер БГ - Новини: ЦИК прекрати поръчката за допълнителни 1600 машини за гласуване

ЦИК прекрати поръчката за допълнителни 1600 машини за гласуване

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 12:16ч.
ЦИК прекрати поръчката за допълнителни 1600 машини за гласуване

ЦИК прекрати поръчката за допълнителни 1600 машини за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) е прекратила обществената поръчка за доставка на допълнителни 1600 машини за гласуване за предстоящите на 14 ноември избори за народни представители и за президент.

Процедура на договаряне без предварително обявление бе обявена на 17 септември, но от решение на сайта на ЦИК се вижда, че тя е прекратена. Причината – и двете постъпили оферти са на по-голяма стойност от максимално предвидената.

Максималната прогнозна стойност на поръчката беше в размер на 9 500 000 лева без ДДС. От държавната фирма "Информационно обслужване", която достави допълнителните устройства за изборите на 11 юли, са предложили първоначална обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 9 998 450 лв. без ДДС. В хода на проведените преговори фирмата е отказала да намали така предложената обща цена за изпълнение на поръчката.

Другата подадена оферта е от "Сиела Норма" АД, която е доставяла всички машини допреди 11 юли. Фирмата е предложила първоначална обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 9 950 000 лв. без ДДС и също е отказала да намали цената.

От комисията възнамеряват да обявят нова поръчка, но още не е ясно дали тя ще бъде с по-висока прогнозна стойност или ще е за по-малко машини.

Комисията иска на предстоящите избори в повече секции да има втора машина и по тази причина обяви поръчка за още устройства. Целта е да няма напрежение и опашки в секциите, защото вотът ще е 2 в 1 и в повечето секции ще се гласува само с устройства. Избирателите пък ще трябва да прелистват повече виртуални страници, защото бюлетините ще са две.

В момента законът предвижда в секциите с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина да се гласува само с машини.

Ако се осигурят допълнителни устройства втора машина за гласуване ще има в секциите, в които на предходни избори са гласували 320 и повече избиратели. През юли по две машини имаше в секциите с над 420 избиратели.

mediapool.bg