Кламер БГ - Новини: ЦИК затваря възможността за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

ЦИК затваря възможността за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

България

|
Пон, 08 Фев 2021г. 18:44ч.
ЦИК затваря възможността за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Централата избирателна комисия (ЦИК) изглежда затваря възможността застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден. Това обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Надявахме се на ЦИК да проявят здрав разум в полза на доверието в изборните резултати и че ще се възползват от тази възможност, която им предоставяме с "Ти броиш". Въпреки това днес, съдейки по дискусията, проведена в ЦИК, комисията излиза с решение, което създава неяснота и на практика прави невъзможно организирането на видеонаблюдение на отчитането на бюлетините. Това е поредното безсмислено и вредно действие по отношение организирането на тези избори", каза той в понеделник по време на живо излъчване във Фейсбук.

Става дума за решение на ЦИК, което е за указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Самото решение обаче все още не е публикувано на сайта на комисията.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза пред Mediapool, че окончателното решение за снимане при броенето на бюлетините не е взето и този дебат предстои.

Но дори и комисията да позволи да се заснема броенето на гласовете, то изглежда, че няма да се отнася за наблюдатели и застъпници.

"Със сигурност няма да могат да излъчват онлайн, защото това ще грабне шоуто, така да го кажем. Все ще се намерят 2-3 комисии, които имат необичайно поведение и те ще бъдат във фокуса на вниманието на всички. Днес с Комисията за защита на личните данни приехме общо становище, което по-скоро не разрешава филмирането в изборния ден. Знаете, че който прави такъв стрийминг, може спокойно да отчете кой влязъл, кой излязъл", каза по-рано Димитров пред БНР.

От "Демократична България" вече обявиха, че ще обжалват решението на ЦИК. Христо Иванов припомни, че не са искали да се снима процеса на гласуване, а само преброяването на бюлетините: "Там, където всъщност се правят част от нарушенията, които изкривяват гласуването и отчитането на преференциите".

Въпросът опря до ЦИК, след като управляващите отказаха да регламентират в Изборния кодекс възможността за видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Единият мотив на ГЕРБ беше, че не е хубаво изборното законодателство да се променя малко преди самия вот. Подобно оправдание би звучало легитимно, ако не идваше от ГЕРБ, която през последните години не е пропуснала да направи поправки в закона точно преди избори.

Другият аргумент на ГЕРБ беше, че в много населени места нямало добра интернет връзка, но най-сериозното възражение изказа депутатът Красимир Ципов - че човешкото лице представлява лични данни и не може да се снима.

Адв. Александър Кашъмов обаче възрази, държавните служители, включително и занимаващите се с избори, са длъжни да търпят публичността и една по-стеснена степен на защита на личните им данни.

mediapool.bg