Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отказа да разследва фирма, свързана с Пеевски

Прокуратурата отказа да разследва фирма, свързана с Пеевски

България

|
Пон, 08 Фев 2021г. 18:51ч.
Прокуратурата отказа да разследва фирма, свързана с Пеевски

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване заради действията на офшорката "Виафот инвестмънт България", пише "Капитал". Дружеството е свързано с депутата Делян Пеевски и години наред пречеше на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие русенския завод "Дунарит".

Българският клон на "Виафот"

е собственост на регистрираната на Британските вирджински острови Viafot Limited. Неин краен собственик е адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, разкри преди две години "Биволъ".

Преди четири години, малко след като Гебрев се опита да придобие "Дунарит", "Виафот България" подписа договор за цесия на вземане на Едуардо Миролио към русенското предприятие. Така бяха блокирани опитите на Гебрев да увеличи капитала на "Дунарит". След това фирмата обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се допуска придобиването на "Дунарит" от фирмата на Гебрев – "Емко". В резултат на това антимонополният орган забрани тази сделка, за коет опък още се водят съдебни спорове

Проблемът е, че според документи от Търговския регистър "Виафот инвестмънт България" е била ликвидирана по искане на управителя й Роман Венев. Ликвидирана е също и офшорната фирма. Затова се поставя въпросът може ли дружество, което на практика не би следвало да съществува, да извършва всички действия по сделката с "Дунарит".

Прокурорът от СГП Ивайло Петров е приел, че дружеството не е било представлявано пред съда, а единствено неговият управител е подавал "жалби и молби". Според него всички действия на управителя на "Виафот инвестмънт България" са били съобразени с търговския закон, тъй като независимо от заличаването на едноличния собственик на капитала дружеството може да функционира до вписване на неговото собствено прекратяване/заличаване по надлежния ред. Затова той отказва да образува разследване по случая.

mediapool.bg