Кламер БГ - Новини: ЦИК: Няма как да се осигурят още 1500 машини за тези избори

ЦИК: Няма как да се осигурят още 1500 машини за тези избори

България

|
Съб, 12 Юни 2021г. 17:12ч.
ЦИК: Няма как да се осигурят още 1500 машини за тези избори

ЦИК: Няма как да се осигурят още 1500 машини за тези избори

ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, каза зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева пред "Дарик радио".

По думите ѝ производителят на досегашните машинни "Смартматик" е обявил в среща с ЦИК, че ако решението бъде взето в близките дни, може да произведе и достави малко над 500 устройства за предстоящия вот.

По-рано тази седмица от ЦИК обявиха, че нова фирма е предложила да достави устройствата. До това се стигна, след като досегашният доставчик на машините - "Сиела Норма" отказа да доставя на определената от ЦИК цена. Комисията иска да вземе допълнителни устройства заради последните промени в изборния закон, които предвиждат в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина ще се гласува само с машини.

ЦИК обяви максимална прогнозна стойност от 6.5 млн., включващи и логистика, и софтуер. "Сиела Норма" отговори, че осигуряването на 1500 машини в такива кратки срокове ще струва поне 14-15 млн. лева. Така преговорите между фирмата и комисията бяха прекратени, а в четвъртък официално фирма "Панов" ЕООД отправи предложение

Сега Матева посочи, че вече наличните 9600 устройства от предишните избори ще бъдат достатъчно за гласуване в България, но резервни машини няма да има.

В четвъртък и другият говорител на комисията Цветозар Томов обяви, че ако не бъдат осигурени още машини, няма да се стигне до провал на изборите. Няма обаче да има и по две машини в най-големите секции, а това вероятно ще доведе до опашки и напрежение.

През последните седмици ЦИК проведе няколко експериментални гласувания, които трябваше да дадат представа колко хора могат да гласуват с една машина и в какво се затрудняват избирателите.

По думите на Матева след пробните гласувания е установено, че това, което най-много затруднява избирателя е един бутон "преглед" - защото избирателят, който е направил своя избор, вижда, че трябва да гласува вече, но няма такъв бутон на екрана. Тя добави, че се работи по създаване на мобилно приложение, което да може да бъде изтеглено от всеки и което да показва точно как изглежда гласуването с машина.

Ако поради особени, непредвидени обстоятелства машинното гласуване спре, ще има осигурени достатъчно хартиени бюлетини, така че вотът да може да продължи по този начин, каза още Росица Матева.

Ще бъде изпълнена проверка в ЦИК на всички избирателни списъци преди изборите, посочи говорителят на комисията.

mediapool.bg