Кламер БГ - Новини: Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК

Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК

България

|
Съб, 12 Юни 2021г. 19:18ч.
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК

Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, каза той пред бТВ. По-късно от ГЕРБ обвиниха Петков в лъжи.

Междувременно Петков съобщи за част от резултатите от проверката за дейността на ДКК и в 6- минутно видео в Ютуб. В него акцент е дейността на дъщерното дружество на ДКК - строителната компания "Монтажи".

"Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата", каза министърът пред бТВ.

Така три години по-късно, след сключени над 200 договора и похарчени 631 млн. лв., резултатът е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки.

"Работната група счита, че въпреки сериозната инициатива на държавата, един значим обществен проблем остава нерешен. Министерският съвет, а и Министерството на икономиката не изглежда да са работили като добри стопани, тъй като значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и впоследствие са разходени без прозрачен процес и адекватен контрол", се казва във видеото.

"Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода", разказа служебният министър пред бТВ.

Става дума за ремонтирания на язовир "Пазар дере" до Ловеч. Министърът разказа, че при проверката на място е видял и "странно съоръжение" – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

"Единственото, което този язовир за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка Кола-Кола кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Кола-Кола е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това", допълни Петков.

Във видеото от проверката говори и инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК.

"Обектът е завършен. Представена е отчетна документация и имаме поглед върху цените. Те са, как да ви кажа, малко бутикови. Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи", каза Барзов.

ГЕРБ: Язовирът е умишлено източен

По-късно от ГЕРБ отговориха и обвихина Петков в лъжи.Доскорошният министър на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че язовирът е бил умишлено източен, "за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото". Бившият ресорен министър посети източения водоем край Ловеч.

Борисов обясни, че на обекта е монтирана контролно-измервателна система, която да следи в реално време нивото на водата. "От служебния предизборен щаб може би не знаят, че нивото може да се проследява и онлайн. Оттам ние разполагаме с графики, на които ясно се вижда как на 31 май язовирът е пълен. 3 дни по-късно ситуацията тук е коренно различна. Затова питаме: кой нареди язовирът да бъде източен? Можем ли да очакваме това се случи и с други воеми с предизборна цел?", попита той.

По думите на Лъчезар Борисов използваният на съоръжението бетон е закупен на цени между 88 и 95 лв., а не както твърди Петков за 250 лв. "В

посочената от него сума влиза и полагането на бетона, труда на строителите, както и транспортните разходи. Освен това има и експертен съвет, който е одобрил всички харчове по проекта", посочи бившият министър.

По думите на Николай Нанков на ключови постове в държавата са назначени скъпоплатени ревизори, които до този момент не са разкрили нито една нередност, но за сметка на това са направили множество неверни внушения.

"Държавната агенция за метрологичен и технически надзор предписва на предприятието за управление и стопанисване на язовири да се източи водоемът. И на двете принципал е икономическият министър", каза Нанков и допълни, че ремонтните дейности по обекта са били крайно наложителни, защото язовирът често е преливал и е причинявал множество катастрофи по минаващия наблизо републикански път София-Варна.

mediapool.bg