Кламер БГ - Новини: Хърватия тръгва към "чакалнята" на еврозоната

Хърватия тръгва към "чакалнята" на еврозоната

Европа

|
Вт, 09 Юли 2019г. 11:14ч.
Хърватия тръгва към "чакалнята" на еврозоната

Хърватия подаде молба за намерение да се присъедини към "чакалнята на еврозоната". Финансовите министри от еврозоната приветстваха искането на страната за присъединяване към валутния съюз, определяйки решението на Загреб като знак за доверие в единната валута, предаде ДПА.

Страната ще остане в механизма най-малко две години, преди да започне практическата подготовка за влизане в еврозоната - процес който може да отнеме още близо година. Това означава, че тя може да стане част от валутния съюз най-рано през 2023 година.

Ако кандидатурата отговори на изискванията и покрие и други критерии като стабилна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а държавите членки ще вземат окончателното решение.

През юни хърватските амбиции бяха насърчени от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който нарече Хърватия "добре подготвена" за присъединяване.

България започна същия процес миналата година и може да се присъедини към 19-членната еврозона най-рано през 2022 година.

Намерението на Хърватия показва, че еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да привлича нови членове, заяви председателят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену.

По думите му мерките, които Загреб е взел в областта на банковия надзор, административното управление и други ключове сфери, показват решимостта на Хърватия да стане част от семейството на еврото.

mediapool.bg