Кламер БГ - Новини: Христо Иванов за офертата на Борисов: Разделя ни въпросът за корупцията

Христо Иванов за офертата на Борисов: Разделя ни въпросът за корупцията

България

|
Ср, 05 Окт 2022г. 16:15ч.
Христо Иванов за офертата на Борисов: Разделя ни въпросът за корупцията

Христо Иванов за офертата на Борисов: Разделя ни въпросът за корупцията

"Според нас има тема, която е фундаментална предпоставка изобщо за възможността да се преодолява разделението. Трябва да видим какво ни е разделило. А това е въпросът за корупцията и за правосъдието. А когато не се казва нищо смислено по този въпрос от страна на Борисов, аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За пореден път".

Това каза в интервю за "Дойче веле" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че чрез контактни групи ще търси преговори с всички партии в парламента за съставянето на правителство. Преди това трите партии от предходната власт - "Продължаваме промяната" , "Демократична България" и БСП – обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Борисов заяви, че не вижда възможност за коалиция с ДПС, "Възраждане" и "Български възход", макар че в последния парламент свали кабинета "Петков" именно в съюз с ДПС и "Възраждане". Независимо от твърдението, че ще води преговори с всички останали шест политически сили в новото Народно събрание, Борисов практически се опитва да привлече именно ПП и ДБ. Двете формации все още не са отговорили официално на офертата.

В първия си коментар по повод офертата на Борисов Христо Иванов заявява, че "не чухме нищо конкретно" по отношение на модела на системна корупция в България и следващите от това политики за реформиране на прокуратурата, ВСС, регулаторите и службите.

"ГЕРБ продължават да избягват темата. Когато към това прибавим и идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация, за нас това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение. Впрочем, според нас, за да можем да говорим за каквото и да било работещо решение, във формулата трябва да присъства "Продължаваме промяната", казва съпреседателят на ДБ.

Според него Борисов предлага неясен формат с въпросните контактни групи. "Моето уважение към господин Паси и президента Плевнелиев, но не е ясно какъв точно мандат имат те, могат ли обвързват някого със своите позиции", добавя той по повод решението на Борисов да излъчи Росен Плевнелиев и Соломон Паси за модератори на контактната група по "първата най-важна тема" - "антиутиновата тема".

"Ако започваме с разговора кой какво проваля, значи цялото упражнение на Борисов е просто подготовка за следваща предизборна кампания. Ние ясно обявихме от какви приоритети ще изхождаме, ако някой търси нашата подкрепа: 1. Ясно отношение към путинската агресия и всички следващи от това политики в отбраната, сигурността и енергетиката; 2. Ясно отношение към модела на системна корупция в България и следващите от това политики за реформиране на прокуратурата, ВСС, регулаторите и службите; 3. Антиинфлационни политики, насочени към стимулиране на растежа и инвестициите", казва още Иванов в отговор на въпрос какво би казал тези, които приписват на ДБ вината, че проваля съставянето на правителство.

По повод заявката на Борисов за "анти-Путин" преговори, съпредседателят на ДБ подчертава, че ДБ няма как да отстъпи не само от темата за войната на Русия в Украйна, но и от приоритета за върховенството на закона:

"За нас тези два приоритета са свързани, те са фундаментални - и не можем да кажем, че само единият е достатъчен. Искам изрично да припомня: ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха. За каква промяна можем да говорим? Та те дори по време на кампанията заобикаляха темата и я подменяха с какви ли не имитации. Сега отново Борисов нищо не казва по този въпрос. Но искат подкрепа от нас и готвят почвата да ни прехвърлят отговорността за собственото си нежелание или невъзможност да направят и крачка напред по тази фундаментална тема. Да повторя пак: първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото".

"Лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, през която търси и лична корупционна амнистия", написа междувременно във Фейсбук Атанас Атанасов, който също е съпредседател на ДБ.

Ето какво гласи публикацията на Атанас Атанасов:

"На 10 юни 2022г. написах следното: "В момента в България се провежда остра операция на руските специални служби с цел да бъде съборена властта в републиката. Активирани са всички категории секретни сътрудници (резиденти, агенти за влияние, спящи клетки и т.н.), вербувани на идейно-политическа основа, различни видове зависимости, материална или друга заинтересованост. Отделните клетки на агентурната мрежа на Кремъл са разположени във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот на страната. Те изповядват различни, а в определени случаи и противоположни идейно-политически, икономически, религиозни и други убеждения, но служат на общата цел, поставена от Центъра - промяна на външно-политическата принадлежност на България, посредством сваляне на властта и опит за инсталиране на зависимо марионетно правителство. Това би обслужило стратегическия интерес на Кремъл за пробив на евроатлантическата общност, която застана зад Украйна и активно я подпомага. С оглед ефективно противодействие на тази критична заплаха за националната ни сигурност на първо място трябва да бъдат осветени клетките, връзките и начина на действие на този механизъм. Ясно е, че държавните институции, наследени от Борисовата държава, не са способни да се справят с тази заплаха. Нужна е мобилизация на общността от хора, които искрено изповядват евроатлантическите ценности на западната демокрация, за публичен отпор".

На 22 юни 2022г. проатлантическото правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, след координация с ДПС, ИТН и Възраждане.

По този начин Борисов, в съучастие със силите на петата колона, в разгара на войната обслужи геополитическия интерес на Путин за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО и даде властта в ръцете на удобния за Кремъл Радев. След всичко това днес лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, през която търси и лична корупционна амнистия.

"Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия"!

mediapool.bg