Кламер БГ - Новини: Сарафов остана без конкуренция за шеф на следствието

Сарафов остана без конкуренция за шеф на следствието

България

|
Ср, 05 Окт 2022г. 17:06ч.
Сарафов остана без конкуренция за шеф на следствието

Сарафов остана без конкуренция за шеф на следствието

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов почти сигурно ще бъде избран за втори мандат на позицията, след като остана единствен претендент за поста. Той бе издигнат преди две седмици лично от главния прокурор Иван Гешев и двамата членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Мандатът на Борислав Сарафов изтича през декември.

За позицията много активно се спрягаше и името на заместника на Сарафов – Ясен Тодоров, който бе водеща фигура в предишния състав на Висшия съдебен съвет.

По-рано служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни, че би номинирал конкурент на Сарафов, ако следователите посочат магистрат, който е достоен за тази позиция. В крайна сметка следователите единодушно подкрепиха Сарафов и въпросът за номинация от правосъдния министър отпадна.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива, напомня пресцентърът на държавното обвинение. Той беше шеф на апелативната спецпрокуратура преди да стане шеф на НСлС и заместник-главен прокурор по разследването през 2013 година.

"Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС", пише в номинацията на Гешев за Сарафов.

Няма изредени конкретни разследвания, които да са довели до някакви забележителни резултати от страна на държавното обвинение.

mediapool.bg