Кламер БГ - Новини: Христо Иванов внесе два сигнала за печатницата на Пеевски

Христо Иванов внесе два сигнала за печатницата на Пеевски

България

|
Четв, 17 Дек 2020г. 17:02ч.
Христо Иванов внесе два сигнала за печатницата на Пеевски

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е внесъл два сигнала – в прокуратурата и Сметната палата, във връзка с евентуално незаконосъобразни финансови операции около покупката и кредитирането на печатницата на Делян Пеевски. Сигналите са срещу действията на синдиците на КТБ и техния надзорник – Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Според Иванов не е нормално активи, срещу които са отпуснати кредити от КТБ за 120 млн. лв., да бъдат разпродадени за под 10 млн. лв.

През 2010 г. печатницата до Летище София е купена от "ИПК Родина 1" ЕАД за 30 млн. лева с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ). Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на директорите са собственикът на банката Цветан Василев и Ирена Кръстева. След това върху имотите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лева и залог на оборудването на стойност 53 млн. лева. В медиите е оповестена информация, че според експерти в бранша общото кредитиране от над 120 млн. лв. значително надвишава реалната цена на активите на печатницата, посочва Иванов.

През октомври 2013 г. активите на печатницата са прехвърлени на свързваното с Цветан Василев лизингово дружество "Партнер лизинг", което е голям кредитополучател на КТБ. Към този момент активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв.

След фалита на КТБ АД тези активи са придобити на минимална цена от дружество, свързано с Пеевски, тъй като по неясни причини са обезценени с над 80%.

Ипотекираните сгради на печатницата са обявени два пъти за публична продажба през 2016 г. Първата обява е свалена след остри публикации в медиите заради стойността на началната цена от 2.3 млн. лева. След по-малко от месец при повторната процедура началната цена вече е 4.4 млн. лв. Сградите на печатницата са купени от "София принт инвестмънт" ЕООД - придобито няколко месеца по-рано от фирма, свързана с Делян Пеевски. Наддаване на търга няма. Печатарското оборудване, което в миналото е оценено на 53 млн. лв., най-вероятно е продадено в отделна сделка за около 5 млн. лв.

Как е възможно КТБ да е кредитирала със 120 млн. лв. строеж и оборудване на печатница, която се твърди, че е най-модерната в България, а само няколко години след това да е продадена за по-малко от 10 млн. лв., пита Христо Иванов.

В сигнала си до прокуратурата Христо Иванов посочва, че историята на продажбата поражда основателни съмнения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са отговорни за събиранията на вземанията на банката и организирането на публичните продажби, са положили добросъвестно всички усилия за защита на интереса на кредиторите.

Иванов иска прокуратурата да провери и обстоятелствата около кредитирането на печатницата.

Бившият правосъден министър настоява още Сметната палата да извърши одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава процедурата по несъстоятелността на КТБ.

mediapool.bg