Кламер БГ - Новини: Швейцарска банка обвинена в пране на пари от кокаин, намесен е Брендо

Швейцарска банка обвинена в пране на пари от кокаин, намесен е Брендо

България

|
Четв, 17 Дек 2020г. 20:41ч.
Швейцарска банка обвинена в пране на пари от кокаин, намесен е Брендо

Главната прокуратура на Швейцария съобщи в четвъртък, че е внесла обвинителен акт срещу банка "Креди Суис" (Credit Suisse), която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария, информира Асошиейтед прес.

Според източници на Meidapool българският "борец", за когото се говори, е Евелин Банев-Брендо. Соченият от МВР за "кокаинов крал" има влязла в сила присъда у нас, която трябваше да е приведена в изпълнение още през 2018 г. Тогава обаче Банев изчезна. До днес той се издирва от Интерпол по искане на България. Основанията са участие в престъпна група за пране на пари.

Банев бе осъден на 6 години за пране на пари през 2018 г. Освен присъдата у нас срещу него има висящи наказание и в Румъния и Италия. През 2017 г. той бе окончателно осъден на 20 години в Италия. Същата година Банев получи и 10,5 години затвор от румънски съд, отново за наркотрафик.

За връзка на Банев с швейцарски банки се споменаваше още по италианското дело. След обвиненията от тамошните власти запорираха около 10 млн. евро в швейцарски банки.

Според запознати схемата, за която се подозира Credit Suisse сега, е била следната - в банката се депозират милиони, за които се знае, че са с престъпен произход. След това от същата банка се тегли кредит в същия размер, като задължението се обезпечава с вече внесения депозит. Така първоначалният вносител вече може да докаже произхода на средствата.

Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година.

Прокуратурата отбелязва как след падането на комунизма известни спортисти в България са се насочили към други източници на доходи и кланове на мафията са показали интерес към множество борци.

Един такъв борец, чието име не се посочва, се опитал да прави пари с трафик на кокаин и "изпиране" на парите кеш, получени от него, използвайки "мулета" за пренасянето на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използвани за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Следващата година прокуратурата започнала разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно и на директор на Credit Suisse, който отговарял за бизнеса на престъпната организация (жена).

Основното престъпление на бореца било извършено през февруари 2006 година, когато той транспортирал от Барселона до Швейцария еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с нисък номинал, укрити в колата му.

Бившата директорка на Credit Suisse, отговаряща за бизнес връзките с престъпната организация, извършила трансакциите за групата, въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход.

Банкерката, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявала установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

Credit Suisse е била наясно с тези неточности поне от 2004 година. Фактът, че е позволила това да продължи поне до 2008 година или дори след тази дата, е възпрепятствал или блокирал разкриването на дейностите по прането на пари, извършвани от престъпната организация с помощта на банковата директорка, отбелязва прокуратурата.

Банката посочва, че отхвърля обвиненията и заявява решимост да се защитава активно.

Съдът може да разпореди връщане на незаконно придобитата печалба и максимална глоба от 5 милиона долара, става ясно още от изявлението на банката.

mediapool.bg