Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: "Турски поток" има връзка само за ТЕЦ-а на Доган

Христо Иванов: "Турски поток" има връзка само за ТЕЦ-а на Доган

България

|
Ср, 23 Юни 2021г. 19:33ч.
Христо Иванов: "Турски поток" има връзка само за ТЕЦ-а на Доган

Христо Иванов пред компресорната станция

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова в сряда служебното правителство да се заеме с разкриване на проектите, които обслужват почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и които увеличават енергийната зависимост на България от Русия.

В излъчване на живо във Фейсбук пред компресорната станция "Расово", обслужваща продължението на газопровода "Турски поток" у нас, наричано "Балкански поток", той определи като нагла безочлива лъжа твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, че построяването на съоръжението е осигурило енергийна независимост на България.

"Беше обещано, че след като тръбата на "Турски поток" минава през България ще се осигури възможност да се достави газ и в съответните региони, но дори тези връзки не бяха изградени. Единствената връзка, която ще се захранва с руски газ, е ТЕЦ "Варна" на Доган", заяви лидерът на "Да, България", но не даде повече подробности относно това свое твърдение.

ТЕЦ "Варна" наскоро обяви, че работи по проект за газификация с възможност за ползване и на водород на стойност 450 млн. евро.

"Служебното правителство не трябва да заобикаля на пръсти Ахмед Доган. Ние няма да си мълчим за пазенето на Доган отново като най-голямата мръсна тайна на българската политика", заяви той.

"Бойко Борисов се опитва да прикрие своето престъпление. То се основава на това, че е вложил близо 3 млрд. лв. наши пари в изграждането на инфраструктура, която е необходима на Кремъл", коментира още Иванов.

Инвестицията в проекта всъщност бе осъществена с поредица от заеми, теглени от "Булгартрансгаз", които дружеството възнамерява да изплаща с приходите си от транзитните такси по "Турски поток". Газовият оператор, служебният енергиен министър Андрей Живков и противниците на газопровода се разминават относно изчисленията си за рентабилността на проекта.

Иванов призова също така служебното правителство да бъде по-смело и да извади детайлите по проекта "Балкански поток" на бял свят. "Тук става дума за стратегически интерес от национална сигурност и никакви оправдания с търговски тайни не могат да бъдат приети", смята той.

mediapool.bg