Кламер БГ - Новини: С пълно единодушие ВСС избра "мъжка майка" за шеф на спецпрокуратурата

С пълно единодушие ВСС избра "мъжка майка" за шеф на спецпрокуратурата

България

|
Ср, 23 Юни 2021г. 19:39ч.
С пълно единодушие ВСС избра "мъжка майка" за шеф на спецпрокуратурата

Валентина Маджарова бе единственият кандидат за шеф на спецобвинението. Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Валентина Маджарова за шеф на специализираната прокуратура. "Състезанието" отново бе само с един участник. Маджарова, която от година е и.д. шеф на спецобвинението, получи силна подкрепа от Калина Чапкънова и Евгени Иванов. Той заяви, че освен успешен прокурор тя е и майка на трима сина и за него лично било "енигма" как е успяла да се справи с работата и възпитанието на децата си. Иванов я нарече "мъжко момиче" и "мъжка майка". Гласуването с единодушие е практика за прокурорската колегия, която е доминирана от шефа на държавното обвинение Иван Гешев.

По корупция работим само от две години

По време на изслушването си Маджарова бе питана и за липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта. Тя призна, че в тази област резултатите не са добри, но се оправда, че специализираната прокуратура работела по такива дела от 2018 г.

"Дайте ни време", заяви тя. На въпрос зададен от гражданското движение БОЕЦ тя заяви, че би подала оставка, ако се установи незаконно подслушване на протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов. Маджарова обаче побърза да се застрахова, че според нея нито един прокурор не е нарушил закона.

Темата с подслушване на протестиращи стана актуална, след като вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че е било образувано дело за бунт и преврат и в рамките на това производство са следени протестиращи.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев пък показа документ, в който фигурира неговият телефонен номер, както и телефоните на неколцина журналисти, следени покрай него.

Засега тезата на прокуратурата е, че незаконно подслушване няма.

Справи се добре с бежанската вълна

Маджарова, която е бивш ръководител на районната прокуратура в Средец, се е справила много добре с делата по време на засиления миграционен натиск преди години, заяви пък Калина Чапкънова, която по онова време работеше в Бургас. Тя обясни, че тогава в Средец е имало само двама прокурори и с цената на много лишения те успели да се справят с големия обем производства. Практиката тогава бе масово да се образуват почти идентични дела за незаконно преминаване на границата срещу чужденци. Почти всички завършваха с условни присъди.

Справи се и с "Апартаментгейт"

Маджарова бе прокурорът, който отказа да образува дело срещу Цветан Цветанов заради покупката на луксозния му апартамент в столичния квартал "Изток". Заради скандала "Апартаментгейт" той се раздели с всичките си постове в ГЕРБ и парламента. Аргументите за отказ от разследване бяха, че не са установени нарушения при проверките на НАП.

Правосъдие без каскет

Изборът на Маджарова премина на фона на протест пред ВСС. Той бе организиран от инициативата "Правосъдие за всеки", а традиционният му наслов е "Правосъдие без каскет".

До избора на Маджарова позицията на шеф на спецпрокуратурата бе вакантна повече от година. През миналия май тогавашният ръководител Димитър Франтишек изненандващо подаде оставка. След това той поиска да оглави второинстанционната спецпрокуратура, но в крайна сметка се отказа от надпреварата. Името на Франтишек бе споменато многократно от бизнесмена Илия Златанов, който разказа в разследването на "Антикоруоционен фонд" "Осемте джуджета" как е направен опит с помощта на прокуратурата да му се отнеме бизнесът.

Преди Франтишек да стане началник той бе заместник на предишния шеф на спецобвинението Иван Гешев. След като той стана главен прокурор ръководството бе поето от заместника.

mediapool.bg