Кламер БГ - Новини: Хотелиери и ресторантьори в спор за бъдещ служебен министър

Хотелиери и ресторантьори в спор за бъдещ служебен министър

България

|
Съб, 08 Май 2021г. 12:08ч.
Хотелиери и ресторантьори в спор за бъдещ служебен министър

Хотелиери и ресторантьори влязоха в задочен спор кой да е бъдещият служебен министър на туризма.

В събота сутринта председателят на Алианса на туристическата индустрия в България проф. Георги Рачев обяви, че браншът има предложение за служебен министър.

"Ние предложихме председателя на "Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация" Георги Щерев. Той винаги е участвал във форуми, събирания и дискусии през последната година и е наясно какво трябва да се направи", каза проф. Рачев пред Нова тв.

"Очакваме правителство и министър, който трябва много бързо да довърши това, което направи предишният кабинет. Той даде ясна представа как се влиза в България за чужденците и какво трябва да правят българите когато пътувайки зад граница, се приберат у нас. Има важни неща, които бъдещият министър трябва да направи", каза още той.

Малко след това "Сдружението на заведенията в България" и "Българската асоциация на заведенията" излязоха с позиция, с която се противопоставят на идеята Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма и дори заплашват с протести, ако бъде назначен на поста.

"Силно възразяваме срещу определението, че това е "предложение на бранша"! Със сигурност не е предложение на по-голямата част от сектора, а само на асоциацията, която през последната година доказа, че се интересува единствено от интересите на хотелиерите! Затова се налага да подчертаем, че туристическият сектор далеч не е само хотели – основна част от него са заведенията, транспортните фирми и всички съпътстващи услуги, които са неизменна част от туризма", се казва в позицията им.

Според "Сдружението на заведенията в България" и "Българската асоциация на заведенията" Щерев и представляваната от него организация не "са обединители за нашия сектор, а точно обратното".

"Убедихме се, че в абревиатурата БХРА, Р-то, което би трябвало да означава "ресторантьорска", отдавна е загубило своя смисъл и вече е само за благозвучие. Определяме предложението на БХРА за служебен министър на туризма като лобизъм и пореден опит от страна на хотелиерите да се докопат до власт и привилегии.(...) Заявяваме готовност, ако господин Георги Щерев бъде назначен за служебен министър на туризма, да изразим гражданския си протест с всички възможни средства", се посочва още в позицията на ресторантьорите.

По неофициална информация най-вероятно служебният министър ще е Стела Балтова, която заемаше същия пост в кабинета "Герджиков".

mediapool.bg