Кламер БГ - Новини: Хората по цял свят са загубили вяра в рутинните детски ваксини по време на пандемията

Хората по цял свят са загубили вяра в рутинните детски ваксини по време на пандемията

Свят

|
Четв, 20 Апр 2023г. 14:52ч.
Хората по цял свят са загубили вяра в рутинните детски ваксини по време на пандемията

Хората по цял свят са загубили вяра в рутинните детски ваксини по време на пандемията

Хората по целия свят са загубили доверие във важността на рутинните детски ваксини срещу смъртоносни болести като морбили и полиомиелит по време на пандемията от Covid-19, според нов доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс.

В 52 от 55-те изследвани държави общественото мнение за детските ваксини показва спад в доверието между 2019 г. и 2021 г., казва детския фонд на ООН.

Данните са "тревожен сигнал“ за нарастващо колебание относно ваксините на фона на дезинформация, намаляващо доверие в правителствата и политическа поляризация, посочва УНИЦЕФ.

"Не можем да позволим доверието в рутинните имунизации да стане друга жертва на пандемията“, каза в изявление Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. "В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде от повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими болести.“

Общо 67 милиона деца са пропуснали една или повече потенциално животоспасяващи ваксини по време на пандемията и усилията за наваксване досега са в застой въпреки увеличаващите се епидемии.

Картината относно доверието във ваксините варира в световен мащаб, според доклада на УНИЦЕФ.

Още по темата:

Обхватът на децата със задължителните ваксини се повишава след критичния спад

В страни, включително Папуа Нова Гвинея и Южна Корея, съгласието с твърдението "ваксините са важни за децата“ е намаляло с 44% и с повече от една трета в Гана, Сенегал и Япония. В Съединените щати то е намаляло с 13,6 процентни пункта. В Индия, Китай и Мексико доверието остава като цяло същото или се повишава, се добавя в доклада.

Докладът подчертава, че доверието във ваксините може лесно да се промени и резултатите може да не показват дългосрочна тенденция.

Въпреки спада на доверието, повече от 80% от анкетираните страни в почти половината от страните все още казват, че детските ваксини са важни.

Данните са събрани от проекта за доверие в ваксините към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

mediapool.bg