Кламер БГ - Новини: Светлина в небето над Киев предизвика спекулации за падащ сателит или извънземни

Светлина в небето над Киев предизвика спекулации за падащ сателит или извънземни

Свят

|
Четв, 20 Апр 2023г. 15:00ч.
Светлина в небето над Киев предизвика спекулации за падащ сателит или извънземни

Светлина в небето над Киев предизвика спекулации за падащ сателит или извънземни

Небето над Киев бе озарено снощи от заслепяващо ярка светлина, чийто произход към момента остава неизяснен. Явлението хвърли социалните медии в спекулации какво се е случило - от разбил се сателит до посещение на извънземни.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват как в небето внезапно проблясва ярка светкавица. На един от клиповете се вижда как светещ обект сякаш се разбива на земята.

В небето над Киев "беше наблюдавано ярко сияние на въздушен обект" вечерта на 19 април, съобщи началникът на Киевската градска военна администрация Сергей Попко. Светлина в небето е забелязана около 22:00 часа местно време.

В Киев е обявена въздушна тревога, но "ПВО не е включвана", информира Попко. "Според предварителната информация това явление е резултат от падане на Земята на космически спътник на НАСА", добави представителят на киевските власти.

Говорител на НАСА отрече това, като каза, че изглежда има известно объркване относно по-ранно съобщение, направено от агенцията за извеждане от употреба на стар сателит.

НАСА съобщи по-рано тази седмица, че изведеният от експлоатация 300-килограмов RHESSI ще напусне орбита на 19 април, пише BBC News. Говорителят на НАСА Робърт Маргета каза, че по времето, когато над Киев е забелязана ярката светлина, апаратът RHESSI е бил в орбита. След изявлението на НАСА военното управление на Киев съобщи, че информацията за сателита е предположение, направено с цел "успокояване" на хората.

Украинските военновъздушни сили, отговорни за свалянето на ракети и дронове, изстреляни от Русия, заявиха, че необичайната светлина вероятно е предизвикана от сателит или метеорит. Командването подчерта, че Русия не заплашва Украйна със "средства за въздушно нападение" в киевското направление.

"Моля, не използвайте официални символи на военновъздушните сили, за да създавате мемета, на които врагът да се наслаждава!", се казва в съобщението.

Главният център за специален контрол към космическата агенция на Украйна съобщи, че в 21:57 е регистрирано "високоенергийно акустично събитие".

"Приблизителното местоположение на епицентъра на експлозията е в района на Киев. Вероятно събитието е свързано с навлизането на космическо тяло в плътните слоеве на атмосферата, информацията се уточнява", се казва в съобщението.

Светещият обект е бил забелязан и в съседен Беларус.

Кадрите с мистериозния светещ въздушен обект провокираха серия мемета за извънземни и неидентифицирани летящи обекти.

Internet's immediate reaction: pic.twitter.com/TFwFaYpGpn

— olexander scherba(@olex_scherba) April 19, 2023

Can someone please check what’s happening in Kyiv, for the love of God? pic.twitter.com/zeqXXTVdpG

— Saint Javelin (@saintjavelin) April 19, 2023

mediapool.bg