Кламер БГ - Новини: Синът на руски губернатор избяга от екстрадиция в САЩ, бащата подаде оставка

Синът на руски губернатор избяга от екстрадиция в САЩ, бащата подаде оставка

Свят

|
Пет, 21 Апр 2023г. 09:27ч.
Синът на руски губернатор избяга от екстрадиция в САЩ, бащата подаде оставка

Владимир Путин с губернатора Александър Ус. Снимка: Kremlin.ru

Губернаторът на руския Красноярски край Александър Ус е подал оставка, след като синът му избяга от италианските власти, които се готвеха да го екстрадират в САЩ, съобщи БТА.

Артьом Ус се е укрил в Русия. Той е обвинения в САЩ за трафик на петрол от Венецуела в нарушение на американките санкции и за банкова измама. Миналия месец италиански съд му наложи домашен арест. Ус обаче е успял да се върне в Русия.

Във видеоклип, публикуван на 9 април, губернаторът благодари на хората, които са помогнали на сина му да се върне в Русия. Той благодари и на Путин, когото нарича "човек с голямо и отворено сърце".

В четвъртък Ус написа в "Телеграм", че е говорил наскоро с Путин и е получил предложение да работи в руските федерални структури, в сферата на социално-икономическото развитие.

Италианският министър на правосъдието инициира дисциплинарно производство срещу тримата съдии, които са поставили Ус под домашен арест, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

По-рано този месец Артьом Ус заяви пред руската новинарска агенция РИА Новости, че обвиненията срещу него в САЩ са политически мотивирани.

mediapool.bg