Кламер БГ - Новини: Байдън ще подпише изпълнителна заповед за "екологична справедливост"

Байдън ще подпише изпълнителна заповед за "екологична справедливост"

Свят

|
Пет, 21 Апр 2023г. 17:16ч.
Байдън ще подпише изпълнителна заповед за "екологична справедливост"

Джо Байдън по време на събитие, свързано с климата, във Вашингтон в четвъртък, Сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън ще подпише днес изпълнителна заповед, според която федералните служби трябва да отделят повече внимание на екополитиките, които вредят на обществото, съобщиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

Заповедта има за цел да създаде Служба за екологична справедливост към Белия дом, която да координира работата по ековъпросите на различните служби и агенции на правителството. Освен това федералните служби ще трябва да информират обществото ако токсични субстанции са изтекли от федерално съоръжение.

Инциденти, като дерайлиралият през февруари в Ийст Палъстийн в щата Охайо влак, превозващ опасни химикали, привлякоха вниманието към екологичните катастрофи, на които жителите на някои райони са изложени по-често, отбелязва агенцията.

"Прекалено дълго време общности в цялата страна са изложени на постоянна екологична несправедливост чрез замърсяване с токсични вещества, ниски инвестиции в инфраструктура и ключови услуги, както и на редица други диспропорционални екологични щети, които често се дължат на наследство от расовата дискриминация", каза в изявление Белият дом.

Байдън ще обяви инициативата днес по време на събитие в Розовата градина на Белия дом.

Той редовно използва правомощията на изпълнителната власт в определени области, като околната среда и расата, където способността му да прокарва нови закони е ограничена от разединения Конгрес, посочва Ройтерс.

mediapool.bg