Кламер БГ - Новини: Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан проруските му позиции

Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан проруските му позиции

Свят

|
Пет, 30 Апр 2021г. 07:43ч.
Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан проруските му позиции

Около десет хиляди чехи излязоха на митинг срещу президента Милош Земан в центъра на Прага. Те поискаха той да бъде отстранен от длъжност заради проруски според тях възгледи, нямащи място в страна от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Митингът на Вацлавския площад се състоя след изказването на Земан от неделя, че не непременно Русия стои зад взрив в склад за боеприпаси в Чехия, при който загинаха двама души и който предизвика спор между Москва и Прага.

Протестиращите, повечето от които спазваха социална дистанция заради епидемията от коронавируса, призоваха сенаторите да внесат срещу Земан конституционна жалба за държавна измяна, която да доведе до отстраняването му. Митинги имаше и в други градове на Чехия.

"Трябва още веднъж да кажем ясно "не" на влиянието на Земан върху позицията на нашата страна по отношение на Русия", каза Хана Страшакова, говорител на организацията "Един милион мига", която организира протеста, събрал, по оценки на полицията, десет хиляди души.

"Да поискаме конституционно дело срещу президента Земан за държавна измяна."

Земан каза, че е възможно да става дума за злополука. По-рано чешкото правителство заяви, че подозира, че двама руски шпиони, обвинени в извършване на отравяне с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят и зад взрива в склада за боеприпаси.

Москва отрече всякаква роля и в двата случая.

Земан, който като държавен глава назначава премиерите, но не участва в ежедневното управление на държавата, често изразява проруски възгледи.

Той се изказа "за" закупуване на руската ваксина "Спутник V" и за поканване на руската компания "Росатом" да участва в търг за построяване на атомна електроцентрала.

mediapool.bg