Кламер БГ - Новини: Руските власти задържаха и адвоката на Навални

Руските власти задържаха и адвоката на Навални

Свят

|
Пет, 30 Апр 2021г. 16:35ч.
Руските власти задържаха и адвоката на Навални

Руската полиция задържа известния адвокат по правата на човека Иван Павлов, който представлява кремълския критик Алексей Навални.

Павлов е арестуван по наказателни обвинения, съобщи неговата организация "Екип 29".

Според информацията адвокатът е обвинен в разкриване на информация от предварително разследване - престъпление, което се наказва с до три месеца затвор.

Засега не става ясно за кой случай се отнасят обвиненията. Базираната в Санкт Петербург група, се описва като сдружение на адвокати и журналисти, борещи се за свободата на словото в Русия, където е известна с това, че защитава хората, обвинени в държавна измяна.

Малко по-късно руските власти включиха мрежа от регионални офиси на опозиционера Алексей Навални в своя списък на организациите, замесени в терористична и екстремистка дейност, предадоха световните агенции.

Решението е било взето от руската Федерална служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг).

Самият Навални, най-яростният политически противник на президента Владимир Путин, изтърпява в наказателна колония присъда от две години и половина затвор за нарушаване на условията по своя условна присъда за присвояване на средства, която според него е политически мотивирана.

Руските власти засилват натиска и върху свързани с опозиционера организации, откакто той бе задържан през януари и осъден на затвор през февруари, отбелязва Ройтерс.

Междувременно руската агенция за финансов надзор включи мрежата от регионални офиси на опозицонера Алексей Навални в списъка с организации, свързани с тероризъм и екстремизъм, предадоха руските медии.

В същото време руски съд постанови бившият журналист Иван Сафронов, на когото са повдигнати обвинения в държавна измяна, да остане в ареста до 7 юли.

Сафронов е бивш кореспондент на вестниците "Комерсант" и "Ведомости", който през май миналата година стана съветник по информационната политика на ръководителя на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Той бил задържан на 7 юли пред дома си и обвинен, че е предал военни тайни на Чехия през 2017 г.

Сафронов отрича обвиненията. Той ще обжалва решението да бъде оставен в ареста до 7 юли.

Междувременно един от адвокатите на Иван Сафронов, Дмитрий Катчев, предположи пред ТАСС, че неговият колега Иван Павлов може да е бил задържан именно във връзка с делото срещу съветника на ръководителя на Роскосмос.

Отделно Павлов, заедно с Катчев, защитават и Сафронов.

Редица руски адвокати публикуваха открито писмо с искане за освобождаването на своя колега.

Кремъл е запознат с медийните съобщения за ареста на Павлов, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той добави, че в Кремъл не следят развитието на случая, тъй като не разполагат с информация за него, и съответно не знаят причините за ареста на адвоката.

mediapool.bg