Кламер БГ - Новини: Хиляди на протест в Москва за защита на интернет свободата

Хиляди на протест в Москва за защита на интернет свободата

Свят

|
Нед, 10 Март 2019г. 17:57ч.
Хиляди на протест в Москва за защита на интернет свободата

Хиляди жители на руската столица Москва се събраха на протестно шествие по проспект "Сахаров" срещу ограничаването на свободата на интернет в страната, чрез въвеждането на руски нет, независим от чуждестранни сървъри, предадоха руските агенции в неделя. Подобни митинги имаше и във Хабаровск и Воронеж.

Демонстрацията в Москва срещу плановете на Русия за изолиран руски интернет е разрешена от властите. Полицаи и гвардейци следяха за реда и сигурността по време на проявата.

Според "Комерсант" на проспекта са се събрали около 10 хиляди души, повечето от които млади хора под 30-годишна възраст. Тт столичното управление на Министерството на вътрешните работи информират за 6.5 хиляди присъстващи.

За акцията стоят Либертарианската партия и Обществото за защита на интернет.

Един от лидерите на Либертарианската партия - Михаил Светов, обяви от сцената на митинга за 15 задържани от силите на реда. Преди началото на демонстрацията стана ясно, че са арестувани осем активисти, от които полицията потърсила лицензи за въздушни балони, определени като безпилотни летателни средства.

В крайна сметка са били задържани общо 28 души.

Преди провеждането на акцията месинджърът Телеграм изпрани съобщения до потребителите си с призив да излязат на митинга срещу ограничения руския нет. "Митингът е в отговор на приемането на закона за изолация на руския интернет, чиято цел е въвеждане в Русия на тотална цензура", пише в призива.

"Комерсант" напомня, че внесени в Държавната Дума предложения предвиждат създаването на инфраструктура, която "да обезпечи работоспособността на руския интернет ресурси в случай на невъзможност за включване към чуждестранни сървъри".

mediapool.bg