Кламер БГ - Новини: Николас Мадуро не дава знаци за оттегляне

Николас Мадуро не дава знаци за оттегляне

Свят

|
Нед, 10 Март 2019г. 18:50ч.
Николас Мадуро не дава знаци за оттегляне

Няма признаци венецуелският президент Николас Мадуро да е отворен за преговори по политическата безизходна ситуация с опозиционния лидер Хуан Гуайдо, заяви специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ейбрамс, който е работил в администрацията на президента Роналд Рейгън и на Джордж Уокър Буш, отбеляза, че трябва да бъде договорено някакво решение между венецуелците, а САЩ биха могли да помогнат като премахнат или облекчат санкциите и ограниченията за пътувания, когато Мадуро се съгласи да си отиде.

Според американския пратеник обаче венецуелският президент не е готов да говори за напускането на поста.

"От всичко, което сме видели, тактиката на Мадуро е да остане несменяем," каза Ейбрамс в интервю в петък.

Около 56 страни признаха Гуайдо като временен държавен глава на Венецуела, но Мадуро все още е подкрепян от Русия и Китай и контролира държавни институции, включително военните.

Ейбрамс се е срещнал с руски представители в САЩ по повод подкрепата на Москва за Мадуро. Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано този месец след разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо, че Москва е готова да участва в двустранни разговори за Венецуела.

"Руснаците не ги устройва Мадуро по всички тези очевидни причини", каза Ейбрамс. "В няколко разговора ми бе казано, че са посъветвали Мадуро, но той не се е вслушал", допълни американският пратеник за Венецуела.

"Те продължават да го подкрепят и не съм видял признаци да му казват да прекрати всичко това", изтъкна Ейбрамс. "Може да настъпи момент, в който руснаците да стигнат до заключението, че режимът наистина е неспасяем", допълни той.

mediapool.bg