Кламер БГ - Новини: Хиляди младши лекари във Великобритания стачкуват

Хиляди младши лекари във Великобритания стачкуват

Свят

|
Пон, 13 Март 2023г. 13:22ч.
Хиляди младши лекари във Великобритания стачкуват

Хиляди младши лекари във Великобритания стачкуват

Хиляди младши лекари във Великобритания започнаха днес тридневна стачка с искане за по-добро заплащане, предаде Ройтерс.

Очаква се протестът да се отрази върху полагането на медицински грижи за пациентите на британските лечебни заведения.

Стачката на младшите лекари е поредната протестна проява на здравни специалисти във Великобритания, където имаше аналогични акции на медицински сестри и парамедици, настояващи за заплащане, което адекватно да отразява въздействието на инфлацията върху доходите им.

Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания ще постави като свой приоритет оказването на спешна помощ по време на стачката, която може да се отрази неблагоприятно на плановите прегледи и операции, заяви медицинският директор на НЗС за Англия Стивън Поуис.

Младшите лекари във Великобритания са квалифицирани медици, които често имат няколко години опит и работят под наставничеството на старши лекари. Те са около половината от медицинските работници във Великобритания, отбелязва Ройтерс.

По данни на техния профсъюз, Британската медицинска асоциация, има случаи, в които началната заплата на един младши лекар е само 14,09 паунда на час.

mediapool.bg