Кламер БГ - Новини: Си Цзинпин планира да посети Русия още следващата седмица

Си Цзинпин планира да посети Русия още следващата седмица

Свят

|
Пон, 13 Март 2023г. 14:34ч.
Си Цзинпин планира да посети Русия още следващата седмица

Си Цзинпин планира да посети Русия още следващата седмица

Китайският президент Си Цзинпин планира да посети Русия и да се срещне с руския си колега Владимир Путин още през следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на източници, пожелали анонимност.

Визитата ще се състои по-рано от очакваното. Тя ще се състои в момент, когато Китай предлага да стане посредник в мирен процес между Русия и Украйна, което предизвика скептичност в западните страни, като се има предвид дипломатическата подкрепа на Пекин за Москва, отбелязва Ройтерс.

На 30 януари Путин е поканил Си на посещение през пролетта, съобщи ТАСС.

Според в. "Уолстрийт джърнъл" визитата ще се състои през април или в началото на май.

Китайското министерство на външните работи и Кремъл не коментираха случая.

Седмици преди руската инвазия в Украйна през февруари миналата година Путин посети Пекин. По време на посещението Китай и Русия сключиха споразумение за партньорство "без граници", припомня Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин възнамерява да проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски за пръв път от началото на войната в Украйна. Вероятно той ще се състои, след като другата седмица китайският президент се срещне с руския си колега Владимир Путин в Москва. Това съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", като се позова на запознати източници.

Някои от тях казаха, че срещите с Путин и Зеленски отразяват усилията на Пекин да играе по-дейна роля на посредник за прекратяване на конфликта в Украйна.

mediapool.bg