Кламер БГ - Новини: Хаджигенов изключва само ГЕРБ от преговори за кабинет с третия мандат

Хаджигенов изключва само ГЕРБ от преговори за кабинет с третия мандат

България

|
Ср, 18 Авг 2021г. 15:54ч.
Хаджигенов изключва само ГЕРБ от преговори за кабинет с третия мандат

Хаджигенов изключва само ГЕРБ от преговори за кабинет с третия мандат

Според депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Николай Хаджигенов е логично третият мандат за съставяне на правителство да иде при неговата формация, която е най-малката в парламента.

"Трети мандат при БСП няма никакъв смисъл. Те го направиха предишния път по странни съображения. Този път няма логика. Никой няма да подкрепи нищо, свързано с БСП, точно както и с ГЕРБ. Освен ако БСП не предложи мандата за употреба, защото предлагането на служебното правителство в цялост е пълна глупост", каза той пред журналисти в парламента.

Той изключва напълно само ГЕРБ от евентуалните бъдещи преговори за кабинет с третия мандат.

"Има само един начин да се направи работещо правителство на малцинството и това е начинът, който артикулираме трите протестни формации от шест месеца. С подкрепата на БСП, няма друг вариант. Ще говорим с ДПС също, максимално публично, с ГЕРБ не правим нищо, очевидно", добави Хаджигенов, въпреки че срещата на "Има такъв народ" с ДПС стана един от поводите ИБГНИ да обяви, че няма да подкрепи кабинет с първия мандат.

По думите му обаче има само един начин да се направи правителство. "Това е начинът, който артикулираме сигурно шест месеца - трите протестни формации, които носим промяната със себе си, с подкрепата на БСП - няма друг начин", обясни той.

По повод отказа на "Има такъв народ" да подкрепи третия мандат, независимо при кого иде, Хаджигенов каза: "Аз отдавна очаквам "Има такъв народ" да поумнеят, продължавам да поддържам това си очакване. Дали ще поумнеят, предстои да разбере".

Според него би било умно от страна на партията на шоумена Слави Трифонов да напусне залата по време на гласуването на правителство, за да намали кворума и така да бъде приет кабинет по-лесно.

Хаджигенов отново припомни идеята на ИБГНИ за състав на правителство, ако последният мандат иде при тях - да бъде "взета работещата добре част" от служебното правителство, а останалата част от проектокабинета да бъде запълнена от трите протестни формации. "Така трябва, иначе правителство на малцинството няма никакъв шанс да работи", коментира още той.

mediapool.bg