Кламер БГ - Новини: Радев каза на Карадайъ, че не е удачно той да повдига темата с гражданството

Радев каза на Карадайъ, че не е удачно той да повдига темата с гражданството

България

|
Ср, 18 Авг 2021г. 16:48ч.
Радев каза на Карадайъ, че не е удачно той да повдига темата с гражданството

Радев каза на Карадайъ, че не е удачно той да повдига темата с гражданството

Не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате темата с гражданството на министър Кирил Петков, каза държавният глава Румен Радев на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда. Представителите на ДПС бяха приети от президента в хода консултациите му с парламентарните партии преди връчването на втория и третия правителствен мандат.

В последните седмици обаче ДПС обаче е възприело курс да разбива всяка публична дискусия и независимо каква е темата, да повтаря до откат няколко пропагандни тези срещу политически субекти, които се съпротивляват срещу корупцинния модел ГЕРБ-ДПС. Мишените на атаката са президента, служебния кабинет и "Демократична България", а последната "дъвка" на ДПС, ГЕРБ и "Има такъв народ" е въпросът за гражданството на икономическия министър Кирил Петков.

Така например в понеделник Карадайъ е поискал Петков да напусне заседанието на КСНС, защото е "чужд гражданин" – още не е получил потвърждение, че отказът му от канадското му гражданство е приет.

"Въпросът за гражданството и да си гражданин на България означава не само да имаш паспорт. Означава да носиш България в сърцето си, в цялото си сърце. И когато избухна този скандал, аз веднага се срещнах с господин Петков и го питах: "Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина майка – България или Канада?" И получих абсолютно еднозначен отговор – България. Вие, господин Карадайъ, ше ми кажете ли коя е вашата родина майка?", каза Радев на Карадайъ в сряда.

Така държавният глава направи препратка към изказване на Карадайъ в Турция, където той направи посещение преди изборите и бе приет от президента на страната Ердоган. Тогава Карадайъ беше цитиран да казва "Турция е нашата родина, България е нашата земя, останали сме там след Османската империя". След избухналия в България скандал, Анадолската агенция внесе уточнение, че поради нееднозначния смисъл на думите е станала неточност и Карадайъ всъщност казал "Турция е нашата майка родина".

"Моята родина е България и мисля, че всичките тези 51 години, които имам, са категорично доказателство на това. Но освен прародина, като погледнем и пра-пра родината ни, на база исторически факти – тя се оказва да е обща", заяви председателят на ДПС пред Радев.

Президентът подчерта, че е чул първоначалното изказване на Карадайъ. "То беше пред чужди власти преди няколко месеца, затова се надявам да сте искрен в сегашните си думи. Това е важно за България, за българските граждани, за българската политическа система", каза Радев.

Размяната на реплики между двамата продължи още няколко минути. В крайна сметка се намеси и Йордан Цонев от ДПС: "Не мога да остане безучастен, когато българският президент пита коя е родината майка на господин Карадайъ, защото същият въпрос можем да го зададем на бесарабските българи, на молдовските българи, на украинските българи. Те са родени там, коя е тяхната родина – Молдова, Украйна, а коя е тяхната прародина? Ако някой от тях, отговори, че тя не е България, ние ще го зачеркнем като българин. Всеки човек, който не живее, където е основния етнос, има и родина, и прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем пред президента на републиката".

Цонев добави, че въпросът с гражданството на Петков е с конституцията и там чувства няма. "Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за депутат и министър".

Темата с това дали Кирил Петков има българско и канадско гражданство бе повдигната миналата седмица от "Има такъв народ" с депутатско питане към МВнР. В понеделник ГЕРБ сезира и Конституционния съд.

mediapool.bg