Кламер БГ - Новини: Нова разправия между София и Скопие: "Белград няма да пусне Северна Македония в ЕС"

Нова разправия между София и Скопие: "Белград няма да пусне Северна Македония в ЕС"

България

|
Ср, 18 Авг 2021г. 17:41ч.
Нова разправия между София и Скопие: "Белград няма да пусне Северна Македония в ЕС"

Кирил Топалов, сн. БГНЕС

Нова разправия между София и Скопие се заформи, след като проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата история, коментира, че "Северна Македония не иска да влезе в ЕС под претекст, че България не я пуска".

"Белград никога няма да ги пусне преди себе си в ЕС, но може би Сърбия също не иска да влезе в ЕС", посочи Топалов.

В отговор на интервюто на Топалов по-късно македонският премиер Зоран Заев каза, че "ЕС е нашата най-голяма стратегическа цел".

"Ние продължаваме по всякакъв начин да европеизираме страната ни, да вкараме републиката в европейския път - нашият сън и желание - да бъдем пълноправен член на ЕС", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Ще направим всичко за да подобрим живота в РСМ, в региона, заедно със страните, които също имат аспирации за членство в ЕС, както и със страните-членки на ЕС - България и Гърция, заедно с всички наши пет съседни държави от Западните Балкани. Убеден съм, че ще дадем нашият принос за подобряването и европеизирането на живота в РСМ", добави той.

Поредната размяна на реплики става на фона на блокираните двустранни отношения. България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС, а Скопие демонстрира все по-близки отношения с Белград. Северна Македония, Албания и Сърбия формираха инициативата "Отворени Балкани”, позната доскоро като "мини Шенген", която предвижда да падне граничния контрол между трите държави.

Топалов: Скопие не изпълнява договора за добросъседство

Историческата комисия бе формирана съгласно договора за добросъседство от 2017 година, но постигна м много ограничени, а резултати, а от месеци насам на практика работата й е блокирана.

"Би трябвало все още договорът за приятелство и добросъседство, подписна между България и Северна Македония преди четири години. все още да има тежест, защото е официален договор между две държави и ако те се отнасят сериозно към международните отношения, към бъдещето си, към народа си, то би трябвало да се зачита", добави той пред бТВ.

Проф. Топалов допълни, че за съжаление, той не се изпълнява от Северна Македония.

"Те гласуваха декларация, която почти обезсмисля договора между нашите две държави и взривява нашите бъдещи отношения, защото тя регистрира крачка назад не само в отношенията с България, но и с Гърция. Гръцкото общество масово вече не приема Преспанския договор и настроено срещу него. На Гърция ѝ трябва само един опит на Северна Македония да се върне към "антиквизацията", за да се развалят отношенията", допълни той.

Нищо ново

Скопие се надява да се възползва от словенското ротационно председателство на ЕС, което посочи разширяването на ЕС за основен приоритет, но България засега не дава сигнали, че може да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС.

Още повече, че Северна Македония засега не показва, че е готова да се съобрази с българските изисквания.

Нещо повече, миналия месец парламентът прие национална позиция в контекста на блокадата на европейската интеграция от София, която циментира отказа на Скопие за реални стъпки за решаване на проблемите.

mediapool.bg