Кламер БГ - Новини: Хаджигенов: Смятам, че Трифонов ще предложи правителство

Хаджигенов: Смятам, че Трифонов ще предложи правителство

България

|
Вт, 13 Апр 2021г. 11:08ч.
Хаджигенов: Смятам, че Трифонов ще предложи правителство

"Смятам, че от "Има такъв народ" биха предложили правителство. Отговорно е. Слави е събрал при себе си умни хора. Така че предполагам ще съставят правителство или поне ще опитат."

Това каза адвокат Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) пред Нова тв. "Обединението е важно. Ако той се обърне към нас – имаме готовност да предложим хора", посочи той.

През последните дни неофициално се говори, че за председател на парламента може да бъде предложена Ива Митева, която досега оглавяваше дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в парламента, а сега е депутат от "Има такъв народ".

На въпрос дали коалицията му би подкрепила Митева, Хаджигенов отговори:

"Принципът, който има в нашата част на коалицията е, че ние ще подкрепим политики. Тоест конкретни предложения, защото според нас така работи демокрацията. Би трябвало, ако демокрацията работи както трябва – хората да нямат значение. Естествено – хората винаги имат значение, но не толкова голямо".

"За момента не обсъждаме имена за председател на парламента. Би трябвало трите протестни партии да изберат председател, който да е от тях. Това е най-логичното нещо", добави той.

Хаджигенов отново повтори, че неофициални разговори между "Има такъв народ", ИСМВ и "Демократична България" текат:

"Разговаряме и в момента, неофициални разговори. Неофициалните разговори затова са неофициални. Още нямаме готовност. В момента, в който имаме готовност, ще го обявим публично".

БСП и ДПС вече заявиха, че са готови да подкрепят правителство на новите партии. Миналата седмица Хаджигенов обяви, че е готов да се жертва за министър и "не можем без подкрепата на БСП, трябва да приемем гласове и от ДПС, и от ГЕРБ, ако ни ги дават". Това доведе до напрежение в ИСМВ, Мая Манолова заплаши адвоката с изгонване от коалицията.

Сега Хаджигенов отново повтори, че подкрепа на тези формации трябва да се приеме. Добави, че Манолова и Татяна Дончева са се изказали неподготвени и са "цопнали в една кална локва".

"В политиката лъжата е начин на живот. В моя живот за лъжите се лежи в затвора. Така че аз ще продължавам да казвам нещата каквито са. Не става въпрос за елементарната аритметика, която очевидно не излиза. Става въпрос за подкрепа – ако искаме да направим нещо, колкото и да го искаме, ние нямаме възможност. Затова трябва да направим каквото можем. Подкрепа от БСП – те сами я предложиха – ще я вземем. Подкрепа от ДПС – ако има такава – ще я вземем", каза той.

В неделя проф. Велислав Минеков, който беше част от "Отровното трио" с Хаджигенов и Арман Бабикян, каза, че смелите са тези, които пожелаят служебно правителство и нови избори.

"Смелостта се състои не в това да се явяваш на избори, докато си нагласиш резултатите, а в това да отстояваш принципите си. Нашите принципи са същите, нашите задачи са същите, инструментът вече е различен и с този инструмент можем да постигнем целите си", каза Хаджигенов по повод думите на Минеков.

mediapool.bg