Кламер БГ - Новини: "Четири лапи" и Столична община ще броят бездомните котки

"Четири лапи" и Столична община ще броят бездомните котки

България

|
Вт, 13 Апр 2021г. 11:45ч.
"Четири лапи" и Столична община ще броят бездомните котки

"Чери лапи" и Столична община започват реализацията на нов проект свързан с бездомните котки в София. Целта е чрез кастриране на животните да се намали популацията им в града.

70% от всички сигнали за животни за кастрация, които неправителствената организация получава, са за котки. Това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой няма. В рамките на инициативата ще се направи преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. "Яворов", мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото, посочват от неправителствената организация.

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрация са ефективни, но за да бъдат и по-устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани.

В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата "Кастрирай и върни",лошото отношение на хората намалява значително, казват от "Четири лапи".

Клиниката на организацията в Банкя ще продължи да работи в останалите райони както и досега. Целта е не само да се помогне на повече котки да живеят по-добре, да е създаде цялостна програма за грижа за бездомните котки в София, но и да се променят нагласите на обществото към проблема "бездомна котка".

mediapool.bg