Кламер БГ - Новини: Френското правителство оцеля след два вота на недоверие

Френското правителство оцеля след два вота на недоверие

Свят

|
Ср, 01 Авг 2018г. 08:04ч.
Френското правителство оцеля след два вота на недоверие

Центристкото правителство на френския президент Еманюел Макрон оцеля при първите два опита за гласуване на недоверие в него в парламента. И дясната, и лявата опозиция поискаха кабинетът на премиера Едуард Филип, да слезе от власт заради скандално разкритие, че охранител на Макрон е упражнявал насилие над демонстранти на 1 май, а от Елисейския дворец не информирали за това прокуратурата.

Искането на десницата за вот на недоверие беше подкрепено от 143-ма депутати от Националното събрание при необходими минимум 289 гласа. Вотът на левицата получи едва 74 гласа "за".

Вот на недоверие към правителствата във Франция е искан над 100 пъти след приемането на настоящата конституция през 1958 г. Само веднъж обаче по този начин е сваляно правителство - това на Жорж Помпиду през 1962 г.

И двете гласувания във вторник вечерта бяха предварително обречени, тъй като партията на Макрон ”Република, напред!“ разполага с комфортно мнозинство в парламента.

Макрон обаче е подложен на остри атаки, както от ляво, така и от дясно, заради неадекватната си реакция по случая ”Бенала“.

На 20 юли беше разпространен видеозапис, на който се вижда как близкият до Макрон 26-годишен Александър Бенала, част от президентската администрация, преоблечен като полицай, упражнява насилие над демонстранти в Латинския квартал на Париж.

Той беше изправен пред обвинения в нападение, незаконно използване на полицейски отличителни знаци и съучастие в неправомерно използване на кадри от системите за видеонаблюдение.

Разкритията, че висшите служители от кабинета на Макрон отдавна са знаели за инцидента, предизвикаха яростни обвинения в опит за прикриване на престъплението.

Макрон определи скандала като ”буря в чаша вода“ и категорично отхвърли появилите се спекулации, че Бенала, който е от марокански произход, е негов любовник, припомня БГНЕС.

Рейтингът на най-младия в историята на Франция президент отбеляза нов антирекорд и е на най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност.

mediapool.bg