Кламер БГ - Новини: Фондът за лечение на деца подкрепи журналиста Мария Чернева

Фондът за лечение на деца подкрепи журналиста Мария Чернева

Общество

|
Пет, 13 Юли 2018г. 14:50ч.
Фондът за лечение на деца подкрепи журналиста Мария Чернева

Членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца излязоха в петък с декларация в подкрепа на журналиста от БНТ Мария Чернева, която е и представител на обществената телевизия в съвета. В края на юни тя обяви, че напуска БНТ в знак на несъгласие с решението на ръководството да ѝ бъде отнет по унизителен начин ресорът и да бъде отстранена от Обществения съвет на фонда за лечение на деца въз основа на злепоставящо я писмо от лидер на пациентска организация по повод работата ѝ в съвета.

“Членовете на Обществения съвет към Център “Фонд за лечение на деца“ изразяват своята позиция в подкрепа на редовния член на Обществения съвет и представител на Българската национална телевизия, г-жа Мария Чернева, по повод на изнесени данни в обществото, в които се цитира “неприемливо поведение“ от нейна страна. Начинът на гласуване за лечението на всяко дете е право на всеки редовен член на Център “Фонд за лечение на деца“ и би следвало това право да не бъде обект на чуждо вмешателство и опити за отнемането му, с което ще се наруши правото на демократичен избор“, се казва в позицията на членовете на Обществения съвет.

“Отправянето на персонални обвинения, по които към момента не е извършена проверка и не са констатирани нарушения, са опит за дестабилизиране на работната атмосфера и нарушаване на оперативността по основните дейности, по които Център “Фонд за лечение на деца“ работи“, се казва още в позицията.

“Считаме, че г-жа Мария Чернева има широка експертиза и компетентност в областта на спазване правата на децата в сферата на здравеопазването. Членовете на Обществения съвет към Център “Фонд за лечение на деца“ настояваме за пълна прозрачност при разглеждането на отправените обвинения и вземане на безпристрастно и обективно решение по тях.", посочват от Обществения съвет на фонда.

mediapool.bg