Кламер БГ - Новини: Паметникът на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища е осквернен

Паметникът на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища е осквернен

Общество

|
Четв, 19 Юли 2018г. 12:37ч.
Паметникът на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища е осквернен

Вандали са разбили и откраднали бронзовия бюст на поборника за свобода и български премиер Стефан Стамболов от Централните софийски гробища. Гробът на Каблешкови също е бил обект на посегателства. Това съобщиха от ВМРО, които са били сигнализирани от граждани.

"Случилото се е недопустимо. Има колосален провал на охранителна полиция към Второ районно (Централни гробища попадат в района му), както и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана. Питам аз какво правят тези полицейски патрули и къде са те, когато вандалите вилнеят и сквернят гробове в най-стария ни гробищен парк...Като гледам резултатите мога да кажа, че имитират дейност", коментира Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

Според него полицейските патрули не се справят с вихрещите се по софийските гробища цигански банди. Има отчитане на много дейност, мероприятия и специализирани полицейски операции, но известните на полицията тартори и техните подчинени продължават да върлуват из гробищните паркове, смята Контрера.

Той твърди, че става въпрос за "не повече от 40-50 души, известни на полицейските патрули, които от години чупят паметници, вършат измами из гробищата, прилъгвайки опечалени да им поправят паметника, който самите цигани преди това са счупили".

ВМРО настоява в кратки срокове полицията да залови всички бандити, които поругават гробовете.

Освен МВР за ситуацията е виновна и частната охранителна фирма, смята общинският съветник Контрера. Той иска охранителната фирма да поеме разходите за възстановяването на паметника.

Контрера призовава общината да засили охраната, да се разследва кой не си е свършил работата и да има наказани и уволнени.

mediapool.bg