Кламер БГ - Новини: Фондация "Даная" иска публично-частно партньорство с държавата за детската болница

Фондация "Даная" иска публично-частно партньорство с държавата за детската болница

България

|
Вт, 21 Ноем 2023г. 14:51ч.
Фондация "Даная" иска публично-частно партньорство с държавата за детската болница

Фондация

Създадената през септември тази година фондация "Даная" предлага на държавата публично-частно партньорство за изграждането на бъдещата Национална детска болница. Предложението е направено на среща с премиера Николай Денков в понеделник. Фондация "Даная" беше създадена от Ани Стоянова, майка на починалата през май тази година при престоя си в "Пирогов" 15-годишна Даная, с цел да се бори срещу пороците на детското здравеопазване и образование у нас. Заедно със Стоянова във фондацията са още Кремена Кунева, позната като създател на инициативата "За доброто" и депутат от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание; Женя Лазарова, която е

психолог, невроучен и експерт в сферата на образованието и още няколко души.

Фондацията предлага създаването на обществен фонд и осигуряването на международно ноухау, като посочва че й предстои подписване на меморандум за сътрудничество с румънката организация Daruieste Viata, спомогнала за изграждането на детска болница в Румъния. От екипа на "Даная" обещават прозрачно и ефективно изразходване на средствата и активно обществено участие в процеса по създаване на детска болница, заедно с Инвестиционната компания, създадена за целта, и Министерството на здравеопазването. Целта на фонда е да подпомогне държавното финансиране от 98 млн. лв, което от "Даная" оценяват като "крайно недостатъчно".

"Фондация "Даная" не иска нищо друго от държавата, освен съгласие за партньорство и включването й в цялостния процес по изграждане като равностоен партньор. След построяване на болницата, частта на обществения фонд ще остане в полза на държавата. С участието си фондацията ще гарантира качественото разходване на средствата, навремените изпълнения, липсата на компромиси с качеството, както и приемствеността на процеса при постоянните смени на министри и правителства", заявяват от фондацията.

Майката на Даная Ани Стоянова първоначално беше включена в създадения от здравния министър Христо Хинков Обществен съвет за изграждане на Националната детска болница, но го напусна два месеца по-късно, още преди да се проведе второто му заседание. Мотивът й беше, че това е "пародиен обществен съвет" и няма прогрес в работата му.

Сега фондацията предлага публично-частно партньорство на държавата за изграждането на детската болница, но вече като партньор, а не наблюдател на процеса.

Според фондацията екипът й е "доказал своята ефективност и капацитет, има нужната експертиза за планиране, набиране и управление на фонда" и може да гарантира неговото предназначение.

От фондацията съобщиха, че предложението предстои да бъде обсъдено в рамките на месец, а освен на срещата е било внесено и официално в Министерски съвет.

По време на срещата от фондацията са поискали проверка на обществената поръчка за 4 млн. лв за събарянето на сгради на терена за детската болница в Горна Баня, която е възложена на фирми с малък капитал и без подадени годишни отчети от 2020, 2021 и 2022г.

Освен това настояват да се проверят квалификациите на новоназначения директор на държавната инвестиционната компания, ангажирана със строежа на детската болница.

В сферата на образованието от фондацията са поискали създаването на кризисен протокол за действие, който да дава информация на учители, психолози и директори как да идентифицират и управляват рискови състояния и ситуации при учениците. Предлагат също мерки за превенция и мониторинг на тормоз от учители, както и към учители.

В дългосрочен план от фондацията настояват за Национална програма за социално-емоционални умения.

mediapool.bg