Кламер БГ - Новини: Флашмоб "Къмпинг Орлов мост" срещу забраната за плажно къмпигуване

Флашмоб "Къмпинг Орлов мост" срещу забраната за плажно къмпигуване

България

|
Вт, 01 Март 2016г. 19:00ч.
Флашмоб "Къмпинг Орлов мост" срещу забраната за плажно къмпигуване

Десетки екоактивисти блокираха движението на Орлов мост в София и изградиха там символичен къмпинг в знак на протест срещу законовите промени, с които къмпингуването по плажовете беше поставено извън закона.

Протестът, който бе предварително обявен и посрещнат от многобройно полицейско присъствие, премина спокойно. Трафикът бе блокиран около 19 ч., но след като униформените поискаха движението да бъде освободено, екоактивистите се оттеглиха от платното без да влизат в пререкания.

Текстовете, внесени от Найден Зеленогорски (ДБГ/РБ), предвиждат до 10 000 лева глоба за палатки, коли и каравани на плажа и още по-големи санкции за фирми. Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха приети по-рано във вторник с голямо единодушие – 106 гласа "за" срещу 10 "против".

Екоактивистите призоваха президентът Плевнелиев да наложи частично вето на закона и в зависимост от това ще планират следващ протест на тази тема.

Предупреждавахме многократно, че текстовете са неясни и че позволяват произвол, но днес мнозинството е показа подигравателно отношение, коментира Борислав Сандов от "Зелените”, който участва в протеста.

Акцията "Къмпинг Орлов мост" бе организирана в социалните мрежи със следната покана:

"Къмпинг Орлов мост ви кани на среща тази вечер, от 18:30 ч, в защита конституционното ни право да ползваме свободно плажовете и до 100 м. зад тях. Строителството е разрешено, а къмпингуването - не. Не можем да допуснем това. Очакваме ви довечера!"

Събитието приключи точно в 19.20 ч, когато хората се разотидоха. Трафикът бе възстановен нормално.

mediapool.bg