Кламер БГ - Новини: Журналисти, сред които и българин, са били обстрелвани в Сирия

Журналисти, сред които и българин, са били обстрелвани в Сирия

България

|
Вт, 01 Март 2016г. 19:15ч.
Журналисти, сред които и българин, са били обстрелвани в Сирия

Група журналисти, сред които и един българин, са попаднали под обстрел до сирийския град Кенсаба в провинция Латакия, съобщи ТАСС. Журналистическата обиколка е била организирана от руското военно министерство. Раненият български журналисти се казва Борис Анзов. Той е от Гоце Делчев, но от години живее в Москва и работи за медията "МЕДИА МОСТ", съобщи БНТ. Той е леко пострадал в ръката.

Анзов бе единственият български журналист на голямата пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров на 26 януари в Москва и дори подари бъклица на първия руски дипломат. Инцидентът е станал по време на обиколка в райони, където вече са били подписани споразумения за примирие. Журналистите са били на посещение в село Кинсиба в близост до турската граница, организирано от руските министерства на отбраната и на външните работи.

Говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, който е придружавал групата, уточни, че артилерийският обстрел е дело на Фронта "Ан Нусра" - екстремистка групировка – клан на "Ал Каида", за която не важи договореното с руско и американско посредничество примирие.

Журналистите са пътували с руски бронирани камиони под ескорта на руски специални части. Селото, разположено на пет километра от туската граница, наскоро е било превзето от сирийските правителствени сили.

Там репортерите слезли от колите и го обиколили пеша. Докато разговаряли с местни жители, първият снаряд ударил възвишение, отстоящо на неколкостотин метра от тях. Руски офицер извикал на репортерите да залегнат и те се навели, след което други снаряди паднали по-близо до групата. Руски БТР бързо се доближил до мястото, за да прикрие цивилните от пряко попадение.

Двама журналисти получили незначителни охлузвания, докато тичали да се укрият. Бързо им била оказана медицинска помощ от руски медици. предава от мястото на събитията репортерът на АП.

Конашенков, цитиран от ТАСС, съобщи, че в групата от 33 журналисти е имало репортери от България, Германия, Гърция, Канада, Китай, Русия и САЩ и че няколко души - от България, Канада и Китай - са получили "леки охлузвания".

След евакуирането на журналистите в района паднаха още снаряди, убивайки трима сирийски войници и ранявайки осем, каза говорителят на руското министерство на отбраната.

Преди посещението си в Кинсиба групата репортери е пребивавала в близкото село Гюнаймия, откъдето миналия месец сирийската армия е изтласкала силите на Фронта "Ан Нусра". В селото били започнали да се завръщат неговите жители, но повечето жилищни сгради били без прозорци и врати. Десетки от завърналите се обитатели на селото се били наредили на опашка до руски военен камион, за да получат консерви с месо, боб и други продукти от първа необходимост.

В Сирия от няколко дни е в сила примирие между силите на президента Башар Асад и основните опозиционни групи, но международните наблюдатели продължават да съобщават за инцидентни сражения.

mediapool.bg