Кламер БГ - Новини: Фич подобри прогнозата за кредитния рейтинг на Русия

Фич подобри прогнозата за кредитния рейтинг на Русия

Свят

|
Съб, 15 Окт 2016г. 08:35ч.
Фич подобри прогнозата за кредитния рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от "негативна" до "стабилна", съобщи ТАСС.

Тя потвърди кредитния рейтинг на инвестиционно равнище "BBB-" (с латински букви).

Фич аргументира своето решение с "последователната и надеждна политика", която е позволила на Русия да "реагира на рязкото падане на цената на петрола". Агенцията освен това отчита гъвкавия валутен курс и поддръжката за финансовия сектор от страна на руските власти.

Фич даде предишната си оценка за кредитния рейтинг на Русия на 15 април, припомня ТАСС. Тогава агенцията потвърди рейтинга на равнище "BBB-" и "негативната" си прогноза за него.

Фич единствена от агенциите от "голямата тройка" запазва кредитния рейтинг на Русия на инвестиционно ниво. Останалите две, Мудис (Moody's) и Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), го класифицират като спекулативен.

Миналия месец Стандард енд Пуърс все пак подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от "негативна" до "стабилна". Агенцията обясни решението си с известното намаляване на влиянието на външните рискове върху руската икономика и с приспособяването на страната към двойния външен шок от ниските цени на петрола и западните санкции.

mediapool.bg