Кламер БГ - Новини: Фирма с 10 лв. капитал взе три плажа на концесия

Фирма с 10 лв. капитал взе три плажа на концесия

България

|
Ср, 06 Ян 2021г. 17:57ч.
Фирма с 10 лв. капитал взе три плажа на концесия

Министерският съвет определи концесионери на шест морски плажа, съобщи правителствената информационна служба.

Два от тях ще се стопанисват от "Съмъртийм", която е учредена преди 2 години с 10 лв. капитал. Други два плажа са за фирма "Миг Варна 2014", а по един взимат "Кънпет 17" и "Палма 2019 Тоталс".

Цените на принадлежностите - чадър и шезлонг варират от 7 до 10 лв. за целия срок на концесията за плажове "Робинзон" в Несебър, "Сахара 2" край Варна и на двата плажа на Кранево.

За Офицерския плаж на Варна обаче цените на шезлонга и чадъра ще растат по време на концесията. В началото те ще са по 5 лв., а в края на концесионния договор ще достигнат 20 лв. Това става ясно от отговора на Министерството на туризма до Mediapool.

"Съмъртийм" взима плажове в Несебър и Кранево

Регистрираното в София дружество "Съмъртийм" ЕООД е определено за концесионер на два плажа. Единият е "Робинзон" в Несебър, а другият е централният плаж в Кранево.

Това е трети плаж за "Съмъртийм", след като през миналата година компанията взе на концесия и централния плаж на Шкорпиловци.

Дружеството е основано през 2018 г. в София с капитал от 10 лв. Предметът му на дейност е хотелиерство и ресторантьорство. Първоначално негов собственик е 21-годишният Николай Йорданов Господинов, който през август 2020 г. продава компанията на 30-годишният Борис Севдалинов Гюнелиев, сочи справка в Търговския регистър.

Концесията на "Съмъртийм" за плаж "Робинзон" в община Несебър е за срок от 15 години. Размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 66 089 лв. без ДДС. За следващите години се определя по утвърдена методика, като предложения от концесионера размер на роялти е 4.50 на сто без ДДС. "Съмъртийм" обещава да инвестира 56 862 лв. с ДДС в спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията, е посочено в съобщението на Министерския съвет. През целия срок на концесията за чадър или шезлонг ще се плаща до 10 лв.

Другият плаж, който "Съмъртийм" ще стопанисва, е "Кранево - централен" в община Балчик за срок от 20 години. Размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 119 387 лв. без ДДС. За следващите години се определя според методиката, като предложения от концесионера размер на роялти е 6.10 на сто. Концесионерът е обещал да инвестира 35 892 с ДДС. Цената на чадър или шезлонг на плажа ще е до 10 лв.

През 2020 г. "Съмъртийм" взе на концесия и централния плаж на Шкорпиловци за срок от 20 години. Там също ще се плаща до 10 лв. за шезлонг или чадър. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка година е определен според методиката и предложения от концесионера размер на роялти от 4.50 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година е 25 409 лв. без ДДС, а обещаните инвестиции - 140 568 лв. с ДДС.

"Миг Варна 2014" ще стопанисва два плажа във Варна

Компанията "Миг Варна 2014" взима на концесия два плажа в община Варна за 20 години. Единият е "Сахара 2", а другият е "Офицерски – запад".

Дружеството "Миг Варна 2014" е създадено през 2014 г. с капитал от 500 лв. Негов собственик е Александър Венелинов Александров от основаването му до днес. Дейността й е свързана с ресторантьорския бизнес. През миналата година компанията е подпомогната с 3700 лв. по Covid мерките от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

За плаж "Сахара 2" в община Варна размерът на концесионното възнаграждение за първата година е 38 154 лв. без ДДС, а за всяка следваща се определя по методика плюс предложения от концесионера размер на роялти от 6 на сто. Обещаните инвестиции са 144 313 лв. с ДДС. За целия срок на концесията цената на чадър или шезлонг ще е до 7 лв.

За плаж "Офицерски - запад" във Варна размерът на концесионното възнаграждение за първата година е 14 662 лв. без ДДС, а за всяка следваща се определя по методика плюс предложения от концесионера размер на роялти от 2 на сто без ДДС. Цените за плажни принадлежности обаче ще растат за срока на 20 годишната концесия. Те тръгват от 5 лева за първите шест години на концесията, преминават през 7 лв. и 10 лв., като за последните пет години могат да достигнат до 20 лв. за един брой.

"Кънпет 17" взима плаж "Офицерски – изток"

Дружеството "Кънпет 17" ЕООД е определен за концесионер на плаж "Офицерски - изток" във Варна. За първата година то ще плати концесионно възнаграждение от 18 858 лв. без ДДС, а за всяка следваща година според методиката плюс предложения от концесионера размер на роялти от 2.20 на сто без ДДС. Цените за чадър или шезлонг ще растат през годините, като тръгват от 5 лева за първите шест години на концесията, преминават през 7 лв. и 10 лв., като за последните пет години могат да достигнат до 20 лв. за един брой.

"Кънпет 17" е основано през 2018 г. във Варна с капитал от 100 лв. Преметът му на дейност е хотелиерство и ресторантьорство. Негов собственик е Дирон Любомиров Ръсовски. С друга своя фирма - "Л Гард 17" ЕООД, той е бил наемател на плаж "Офицерски - запад" през 2017 г.

"Палма 2019 Тоталс" е концесионер на "Кранево юг - 1"

Обединението "Палма 2019 Тоталс" ДЗЗД е определено за концесионер на плажа "Кранево юг- 1" в община Балчик за срок от 20 години. През първата година то ще плати годишно концесионно възнаграждение от 22 164 лв. без ДДС, а за всяка следващата се определя по методика плюс роялти от 10.50 на сто. Обещаните инвестиции възлизат на 46 887 с ДДС за срока на концесията. За чадър и шезлонг на плажа ще се плаща до 8 лв.

Равни дялове в регистрираното по Закона за даърженията и договорите дружество "Палма 2019 Тоталс" имат фирмите "Палма 2019" и "Тоталс". Управител на обединението е Петър Георгиев Началников, който е разкрит като агент на Държавна сигурност по времето на социализма, като е бил осведомител и сътрудник. От 1991 г. до 1999 г. Началников е бил общински съветник в Балчик.

mediapool.bg