Кламер БГ - Новини: ВиК във Варна и Бургас отвръщат на Ревизоро: Вода имаме за две години

ВиК във Варна и Бургас отвръщат на Ревизоро: Вода имаме за две години

България

|
Ср, 06 Ян 2021г. 19:53ч.
ВиК във Варна и Бургас отвръщат на Ревизоро: Вода имаме за две години

Шефовете на водоснабдителните дружества на Варна и Бургас - Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, и областният управител на Варна Стоян Пасев заявиха в сряда, че в язовир "Камчия" има вода, която ще стигне до края на 2022 г. Така сагата с твърденията на екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро още от миналото лято за очаквано безводие по Черноморието и по-специално във Варна и Бургас, заради недостатъчен обем на яз. "Камчия", и 11-месечно бездействие на тримата управници, навлезе във фазата на директната размяна на обвинения.

Преди ден стана ясно, че в заповедта за януарския график за ползване на вода от водоема Ревизоро е записал, че ако навреме са били предприети действия по осигуряване на алтернативно водозахранване на двата големи крайморски града, обемът в язовира е щял да стигне до края на 2021 г., а сега ще се изчерпи до май 2021 г. Екоминистърът казва, че двете ВиК и областният на Варна не са направили нищо по въпроса въпреки многократните предупреждения, започнали от 1 февруари 2020 г. Заради това сега се налагало аварийното изграждане на тръба от яз. "Порой" до "Камчия и редица други съоръжения до деривацията "Китка" за 60 млн. лв..

В отговор на следващия ден Вълканов, Тенев и Пасев дадоха пресконференция във Варна, на която обявиха, че в аз. Камчия" има вода и за двата града до края на 2022 г. и няма повод за притеснения.

Не сме в криза,още по-малко пред режим

"Не сме в криза, още по-малко - в условия, налагащи режим на водата", заяви областният управител Стоян Пасев и декларира, че няма кореспонденция за водна криза между министерствата, областните администрации и ВиК дружествата. Получено било само едно писмо по въпроса от 28 септември и след него била проведена работна среща в Бургас. тя бе на 1 декември и на нея Ревизоро обяви, че Варна ще се лиши от вода от "Камчия", за да има за Бургас.

В крайна сметка обаче водоемът захрани и двата града през декември, а за януари 2021 г. дори количествата за Варна са увеличени.

Политическа провокация

Пасев от ГЕРБ определи обвиненията на екоминистъра за бездействия като "политическа провокация, два месеца преди изборите", но не стана ясно каква е целта й при положение, че с Ревизоро, който е представител на ВМРО в кабинета, са от управляващата коалиция. Провокация било и намаляването на одобрените за декември 2020 г. количества от "Камчия" за Варна" от 2.5 млн. куб. м на 1.5 млн. куб. м в средата на декември. За януари обаче обемите са 2 млн. куб. м

"Ясно е, че трябва да се мисли за превенция предвид факта, че последните три години бяха сушави, но не сме в ефективна криза, нито сме пред режим на водата. Нека се мисли за алтернатива и за превенция, да има втори или трети водоизточник и резервни варианти. Яз. "Цонево" е такъв вариант. В Девня има достатъчно вода за захранване не само на Варна, но и на Бургас“, каза още Стоян Пасев.

Според шефа на Вик Бургас Ганчо Тенев дори и да се стигне до лятното потребление от 8 млн. куб. м месечно от язовира, в него ще има количества поне до края на 2022 г. по думите му само през декември във водоема са влезли 20 млн. куб. м вода.

Полезен или мъртъв обем?

Според МОСВ от налични към 1 януари 2021 г. 120.484 млн. куб. м в язовира полезният обем е само 44.484 млн. куб. м. Тенев обаче посочва, че полезният обем, се води мъртъв обем.

"Тъй като е много залесен водосборният регион, на практика този обем е пълен с вода и една част от тази вода също може да се ползва. С пречиствателната станция в Бургас, със Сливен и Варна, средното потребление на вода от язовира са 6 млн. кубика вода на месец. Има два месеца,в които ползваме повече вода. Министърът с неговия график е намалил водните количества за Варна и Бургас и се оправяме и с тях в момента. Виждате, че в двата областни града няма воден режим, нито в някое от присъединените населени места. Няма да има режим нито през май, нито през летния сезон", заяви шефът на ВиК Бургас.

Колегата му от варненското Вик също отбеляза, че реално няма опасност от водна криза.

Градът може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от "Камчия", повтори отново Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир "Цонево".

По проекта за захранването на Бургас от язовирите "Ахелой" и "Порой" се работи активно, заяви Тенев, но отбеляза, че има закони и е невъзможно дружеството да полага тръби в ниви частна собственост, без наличие на промени в устройствените планове.

След пресконференцията на тримата от пресцентъра на екониминстерството разпространиха изявление на Емил Димитров, в която той настоява, че ежемесечно е предупреждавал за нуждата от алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас. По думите му дори през юли ВиК Варна ползвало повече вода от разрешеното й. С тримата имало и редица срещи и разговори по темата с прогнозираната от Ревизоро криза, твърди той.

Излиза, че трите лица не помнят нищо

"От днешното интервю на тримата разбирам, че всичките тези действия - 11 пъти месечен график, многобройни срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерски съвет с взети решения относно яз. "Порой" и яз. "Ахелой", възлагането на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители, никога не са се случвали. Те не помнят нищо", казва се в изявлението на екоминистъра.

"От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея", допълва той.

Ревизоро: Хората ще отсъдят кой е прав

Ревизоро декларира, че като министър за него винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода.

"Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой кога има услужлива памет или кой кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне. За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си", завършва изявлението си Ревизоро.

mediapool.bg