Кламер БГ - Новини: Финландия иска обвързване на правосъдието с еврофондовете

Финландия иска обвързване на правосъдието с еврофондовете

България

|
Четв, 18 Юли 2019г. 18:22ч.
Финландия иска обвързване на правосъдието с еврофондовете

Финландското председателство на Съвета на ЕС ще подложи на дебат идеята за обвързване на състоянието на правосъдието в страните с отпускането на средства от бюджета на ЕС. Това съобщи финландският министър по европейските въпроси Тути Тупурайнен, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че на последното заседание на Съвета на ЕС много държави за подобно обвързване.

"Върховенството на закона е сред най-първостепенните задачи на финландското председателство", каза финландският външен министърът.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс добави, че не може да има никакво съмнение в решимостта на ЕК по въпроса с върховенството на правото.

"Не бих участвал иначе в състава на комисията. Следващата ЕК неуморно ще преследва спазването на законодателството, защото това е сърцевината в действията на ЕС и от основно значение за работата на правосъдните системи и единния пазар. Финландското председателство е първото, което отдава толкова голямо значение на този въпрос", коментира Тимерманс.

По думите му, ако Полша не отговори задоволително на исканията на ЕК по повод намесата в съдебната система, комисията ще изправи Варшава пред Съда на ЕС. Тупурайнен очаква през есента Съветът на ЕС да обсъди и въпроса с върховенството на закона в Унгария.

Срещу Варшава и Будапеща бяха предприети процедури по лишаване от право на глас в Съвета на ЕС заради несъобразяване с общностните изисквания. Първо Унгария блокира с вето процедурата срещу Полша, после Полша върна жеста и наложи вето върху процедурата срещу Унгария.

mediapool.bg