Кламер БГ - Новини: Президентът ще се опита да спъне сценария за военното разузнаване

Президентът ще се опита да спъне сценария за военното разузнаване

България

|
Четв, 18 Юли 2019г. 18:26ч.
Президентът ще се опита да спъне сценария за военното разузнаване

Президентът Румен Радев се обяви категорично против готвените законови промени, които допускат възможност и цивилен да ръководи военното разузнаване.

"Военното дело е изключително сложна дейност. Затова и досега, както е по закон, ръководителят на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание. Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация“, тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата“, каза Радев в четвъртък.

Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха поправка в Закона за военното разузнаване, която позволява то да бъде ръководено от цивилен. Това стана в апогея на скандала около службата, заформен след разследването на военната прокуратура.

Преди ден шефът на военното разузнаване Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от поста, след като бе обвинен заедно с предшественика му на поста Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

В същото време управляващите трасират законодателно възможността Ангелов да бъде заместен от цивилен. Според няколко различни източници законът се прекроява за конкретен кандидат - сегашния зам. -директор на службата Янко Златанов, който преди това е работил в МВР и ДАНС. Той е в службата едва от миналата година и не е военен, въпреки че има военно образование.

Шефът на военното разузнаване се назначава с указ на президента и вносителите на законовата поправка твърдят, че тази разпоредба остава в сила, ако промяната бъде приета.

Сега Радев даде ясна индикация, че ще се противопостави на назначението на цивилен.

Той обаче може да бъде заобиколен, ако законовата поправка леко се разшири.

Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов публично се обяви в защита на обвинения шеф Пламен Ангелов и първоначално се съпротивляваше на отстраняването му. После обаче обяви, че след като Ангелов напусне поста, той ще го вземе в екипа си в МО. В същото време депутатите на Каракачанов станаха съвносители на поправката за цивилен ръководител на военното разузнаване.

Преди ден Каракачанов обясни поправката с желание да се регулират случаи, в които шефът на разузнаването навършва пенсионна възраст преди да е изтекъл мандатът му.

Това обаче не звучи сериозно.

Законът изисква десетгодишен опит в сектора за сигурност, който не е проблем за сегашния зам.-директор Златанов. Предложената промяна на практика дава възможност за шеф на службата да бъде назначен и кадър на ДАНС или друга служба.

В началото на скандала източници от МО допуснаха, че идеята на скандалите около "Военна информация" е да се подготви сливането на службата с цивилното разузнаване. Засега обаче нито един депутат публично не е потвърдил подобно намерение, а самият Каракачанов преди ден каза, че не приема такова развитие, но уточни, че към момента няма подобен проект.

Миналата седмица военната прокуратура обвини шефа на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Според МО обаче от службата не е имало теч на информация .

Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи в сряда, че се разследват и финансови нарушения, но междувременно се е натъкнала на действия, които според него са "грозни" и "обидни", макар да не е сигурен дали са престъпление.

Военен разузнавач, например, возил като такси бизнесмен в чужбина и го брифирал с информация за бизнеса му.

Гешев обаче отхвърли като "целенасочена лъжа" твърденията, че прокуратурата се занимава с чисто оперативната дейност на военното разузнаване.

mediapool.bg