Кламер БГ - Новини: Финансовият министър: В бюджета има средства за избори 2 в 1 наесен

Финансовият министър: В бюджета има средства за избори 2 в 1 наесен

България

|
Нед, 25 Юли 2021г. 11:35ч.
Финансовият министър: В бюджета има средства за избори 2 в 1 наесен

Финансовият министър: В бюджета има средства за избори 2 в 1 наесен

Държавният бюджет може да поеме избори 2 в 1 на есен, т.е. наред с президентския вот и трети парламентарни избори, ако партиите в 46-ото НС не излъчат правителство. Това стана ясно в неделя от изказване на финансовия министър Асен Василев.

"Да, обезпечени са 133 милиона лева, което означава осигуряване на президентски избори в два тура плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия за туровете”, каза Василев пред БНТ.

“Ние като финансово министерство трябва да имаме средства, ако те не се използват винаги могат да бъдат насочени за нещо друго или спестени, но ако не са предвидени някой трябва в момента, ако се случи такъв харч да ги търси и да реже от други пера”, обясни министърът.

2 млрд. лв. повече приходи до края на годината

Спряхме да проверяваме фризьорските салони и започнахме да проверяваме големите компании с големите обороти и изведнъж хазната взе да се пълни, каза още Василев. Така той обясни откъде има 2 млрд. лв. повече от очакваното в бюджета.

Около 1.6 млрд. от тях идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат, около 400 млн. са от допълнителни приходи от аванса от плана за възстановяване. Авансът е повишен от 10 на 13%.

“Най-големият шок за мен бе разходната част - харчено е без контрол, без търгове, коментира Василев. И разказа, че в последните 2 г. е имало директни поръчки за над 1 милиард без търг. “Когато взехме да затягаме разходната част - там също се появиха резерви за използване”, каза още министърът.

Подготвена е актуализация на бюджета

Министърът посочи, че парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на 2 млрд. лв., такава е подготвена от ведомството му. Идеята е добавката за пенсиите по 50 лв., които в момента се раздават на калпак, да станат постоянни.

Актуализацията предвижда и финансово обезпечаване на нова Covid-вълна през есента. “Ако има тежка ковид-обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите”, уточни още министърът.

Две водещи задачи в плана за възстановяване

Министър Асен Василев смята, че с парите от плана за възстановяване трябва да се направят две неща: да се пренастрои енергийната система, защото енергията е много скъпа и има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока. Второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат специално подпомагане, добави Василев.

В проекта на националния план Василев открои проект за геотермална енергия, чрез който до година и половина може да се установи колко такава енергия има в страната и къде е тя. Данните ще станат ясни от 12 до 18 месеца.

По повод на факта, че "Има такъв народ" покани в първия проектокабинет Асен Василев, той коментира, че за новия проектокабинет все още никой не му се е обаждал.

mediapool.bg