Кламер БГ - Новини: ИТН изслуша условията на ДПС, чиято подкрепа не иска (видео)

ИТН изслуша условията на ДПС, чиято подкрепа не иска (видео)

България

|
Нед, 25 Юли 2021г. 13:30ч.
ИТН изслуша условията на ДПС, чиято подкрепа не иска (видео)

Сн. БГНЕС

Партията на Слави Трифонов проведе консултации за правителство с ДПС, независимо

от уверенията, че няма да допусне влияние на ДПС върху управлението. Срещу правителство по модел на Сарая твърдо се обявиха и двете протестни партии, на чиято подкрепа ИТН твърди, че разчита - Демократична България и "Изправи се.бг! Ние идваме!"

Гражданските протести миналото лято бяха срещу задкулисния модел на управление, при който институции като прокуратурата и службите се използван като бухалка срещу противници на задкулисието.

По време на разговорите ДПС директно обяви, че “безусловна подкрепа няма”. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ е посочил, че персоналният състав на бъдещото правителство е от значение за тях, но “не държат и не искат да посочват министри”. Тошко Йорданов от ИТН контрира, че отговорност на партията на Слави Трифонов е съставът на бъдещото правителство и “няма да взимаме съвети от никого, и няма да се съобразяваме с никого”.

Условията

"Посочихме едно неотменимо условие: възстановяването на нормалността в политиката, и демокрацията, което за нас значи НС да заеме мястото си според Конституцията на България, и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а да функционира съгласно законите и в услуга на хората, за създаване на добър бизнес климат. Това ни беше условие, което няма как да се откажем от него” каза Карадайъ.

Той добави, че персоналният състав на кабинета е от значение за ДПС, но партията не държи и не искаме да предлагаме министри и имена.

ИТН: Персоните в правителството са наша отговорност

"Говорихме за приоритети, не сме водили диалог за подкрепа на евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Те казаха, че за тях персоните в евентуален кабинет са важни, а ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, и няма да се съобразяваме с никого. Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито пък щяхме да ги приемем". обобщи срещата Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Анализатори допускат, че ДПС най-вероятно ще се съгласи и на исканата от партиите на протеста смяна на главния прокурор Иван Гешев, стига да бъдат гарантирани икономическите интереси на партията, а също и фирми, свързани с ДПС гарантирано да изпълняват проекти, заложени в Плана за възстановяване, по който България трябва да усвои 12.6 млрд. лв. до 2026 г.

Преди преговорите

Срещата между двете партии започна малко след 11.00 ч. Депутатът от “Има такъв народ” Виктория Василева обяви преди същинските преговори, че срещите се правят в НС, за да публични и пред очите на всички.

“Бихме искали да представим нашите приоритети и идеи за управление на страната, и да чуем какво вие мислите за всичко това. Надяваме се на конструктивен и добронамерен диалог.”, обърна се тя към представителите на ДПС преди медиите да бъдат помолени да оставят депутатите за същинските преговори.

Василева уточни, че такива срещи се провеждат с всички политически сили, с изключение на ГЕРБ. “Мисля, че няма нужда да обяснявам тази позиция, защото за нас винаги, а и не само за нас, а по принцип за партиите на протеста, основният противник винаги е бил ГЕРБ и моделът на управление, който установиха през последните 10 години”, каза тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ приветства “Има такъв народ” за идеята, че процесите в НС трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите и темите от дневния ред на общество. Той посочи, че в 46-ото НС е създадена добра основа за диалог.

“Възстановяването на нормалността в политика, което на нас ни е тема в последните 10-12 години минава през диалог. Нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може да очертаем и

дневния ред на Народното събрание и на евентуално бъдещо управление на страната. Безспорно това нещо минава и през оценка на изминалите периоди. Една реална отговорна оценка, за да може да се очертаят и бъдещите действия, които евентуално биха могли да се предприемат", каза Карадайъ преди същинските преговори.

Той добави, че от страна на ДПС представляват интерес приоритетите на ИТН и как ще се постигнат. “Надяваме се на един добър разговор днес като първа среща и се надяваме да може да продължим в темите, които биха били общи”, каза още Карадайъ.

Разговори от петък насам

Партията на Слави Трифонов започна преговори и консултации за сформиране на правителство в петък. Първата от серията тридневни преговори бе с "Демократична България". Тогава стана ясно, че една от общите цели, които си поставят "Има такъв народ" и "Демократична България", ако се стигне до правителство, са реформи в съдебната система като смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

В събота депутатите на Слави Трифонов преговаряха с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", а по-късно същия ден - и с БСП.

ИТН и БСП откриха общи неща на първата си среща в парламента в събота относно приоритетите и евентуална подкрепа за правителство, излъчено от партията-победител на изборите. Засега БСП не поставя разделителна линия, за да подкрепи евентуално правителство на ИТН и лидерът Корнелия Нинова посочи, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа. Важното, според нея, обаче е в края на консултациите с всички политически формации, каква обща рамка за бъдещ кабинет ще се очертае.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че след провеждащия се Националния съвет на БСП в неделя и решенията от него ще се прецени как ще продължат консултациите.

"Сигурна съм, че ще има ново правителство - почтено и честно, без влияние на олигархични кръгове, на ДПС и ГЕРБ", заяви бодро лидерът на ИБГНИ Мая Манолова на излизане от консултациите с ИТН в събота.

От ИТН изпратиха покани до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ за преговори по приоритетите на бъдещия кабинет с техен мандат.

mediapool.bg