Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: От името на ИТН само Слави Трифонов може да подпише споразумение за правителство

Радан Кънев: От името на ИТН само Слави Трифонов може да подпише споразумение за правителство

България

|
Нед, 25 Юли 2021г. 17:03ч.
Радан Кънев: От името на ИТН само Слави Трифонов може да подпише споразумение за правителство

Радан Кънев: От името на ИТН само Слави Трифонов може да подпише споразумение за правителство

Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на партията ИТН за бъдещо правителство е лидерът ѝ Слави Трифонов. Ако подписът не е на Трифонов, ще се стигне до безпокойство и несигурност в съдбата на подобно споразумение, коментира в неделя пред БНР Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България".

По думите му бъдещото политическо споразумение за управление на страната трябва да включва темите за Плана за възстановяване и устойчивост и за новата климатична политика в ЕС.

Кънев потвърди становището на "Демократична България" за смяната на главния прокурор Иван Гешев, като подчерта, че по сегашната конституционна уредба изборът на нов обвинител номер 1 ще бъде направен от Висшия съдебен съвет, затова гаранциите, че няма да се повтори ситуацията досега, са в нов състав на ВСС.

По думите на евродепутата идеята на "Има такъв народ" за пряк избор на главния прокурор е неприемлива и популистка.

"Това е идея, която дори "Демократична България" да приеме (Кънев уточни, че изключва да бъде приета тази идея от ДБ - б.р.), аз не мога да приема - като юрист, като политик, като отговорен гражданин. Възможността някакъв популистки лидер в даден момент, благодарение на юридическо образование, с купена диплома от неназован университет, да се окаже главен прокурор на републиката, това е риск, който едно общество не може да поеме", каза той.

По-рано пред БНТ съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов посочи, че хората очакват стабилност.

“Много е важно, хората искат политическа стабилност, съставяне на правителство, трябва да се отнесем сериозно към този знак, който са ни дали избирателите", каза той.

Според него има оптимизъм, а избирателите не биха реагирали добре, ако пак бъдат пратени на избори.

Атанасов посочи, че ДБ няма да участват с министри и са съгласни с предложението на ИТН това да бъде правителство на малцинството, предложено от тях. Като водещ приоритет постави съдебната реформа, отчетността на главния прокурор и това хората да имат усещането, че законът се прилага еднакво спрямо всички.

Атанасов обясни, че никой не може да спре ДПС да подкрепи правителството при неговото гласуване, но по думите му по-важно е да не се допусне тяхното влияние вътре в бъдещ кабинет.

mediapool.bg