Кламер БГ - Новини: Пленумът на БСП даде "зелена светлина" за преговори с ИТН и партиите на протеста (обновена)

Пленумът на БСП даде "зелена светлина" за преговори с ИТН и партиите на протеста (обновена)

България

|
Нед, 25 Юли 2021г. 19:09ч.
Пленумът на БСП даде "зелена светлина" за преговори с ИТН и партиите на протеста (обновена)

БГНЕС

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и партиите на протеста с цел създаване на правителство. Това обяви в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията в неделя. Дори част от гласовете на депутатите на БСП са достатъчни, за реализирането на правителство на трите партии на протеста, който да е независим от ДПС.

Националният съвет на партията реши: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите. Да бъдат поканени на среща за преговори другите парламентарни партии - Демократична България и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", каза Нинова, цитирана от БГНЕС.

Сред другите решения е да се излъчат експертни групи, които да работят с експертните групи на другите партии. И разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. И БСП, подобно на ДПС, се интересува от състава на бъдещия кабинет и ще даде своята подкрепа само след представянето му.

Лидерът на БСП постави и няколко условия.

"Заявяваме желанието си Северна Македония да стане член на ЕС, но не и за сметка на българския национален интерес и история", отчете Нинова. И още -

БСП е против приватизация на Българската банка за развитие, концесията на магистралите. Това са все приоритети, които бяха обявени от Слави Трифонов при първия му проектокабинет с премиер Николай Василев. ИТН сама се отказа от него, а не го бе съгласувала и с нито една друга партия.

Столетницата ще настоява и за увеличение на пенсиите и доходите, достъп на всички до здравеопазване, борба с корупцията и качествена съдебна реформа, възстановяване на икономиката, политики за образование, наука и култура и др.

Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Пленум след като резултатите от преговорите бъдат представени, и ИТН представи конкретни имена за правителство, стана още ясно от думите на Нинова.

От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия, добави Нинова.

Нинова реши да дискутира консултациите за бъдещето правителство на фона на лошите резултати на БСП от изборите на 11 юли. Партията се оказа трета след ИТН и ГЕРБ и много близо до четвъртата Демократична България.

Протести преди пленума

Протестиращи с плакати “Да спасим БСП”, “Нинова ликвидатор на БСП” и възгласи “оставка” посрещат делегатите на Пленума на БСП на "Позитано" 20.

Други от тях носят плакати и с “Време е за конгрес”, “Чуйте партията”.

Националният съвет на БСП заедно с парламентарната група на “БСП за България” трябва да реши дали да подкрепи правителство на „Има такъв народ“ и как да продължи разговорите занапред.

“Конгресът трябва да реши пътят, по който продължава БСП, дали вървим по това разделение, по което вървяхме сега, непрекъснато изключване, непрекъснато хора виновни. Всъщност ние вече не искаме оставка на Нинова, тя партията я остави”, каза Кирил Добрев.

Весела Лечева заяви, че тук не са разколниците, не са отцепниците, не са предатели, не са врагове, тук са хората, които са печелили избори.

“Няма как да оставим нашата партия да бъде заложник на нечии властови амбиции на това ръководство, което доведе партията до катастрофални резултати, в два поредни избора имаме най-тежката загуба в последните 30 години, затова сме тук да искаме политическа отговорност”, каза тя.

Преди партийния форум пред журналисти Филип Попов и посочи, че тази оставка не е искана от вчера или от днес. “Няколко недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата, съставянето на проектокабинет, което ще доведе до много тежки последици и за България”, каза той.

"При демокрацията има мнозинство, което решава, а мнозинството е смазващо в подкрепа на БСП и ръководоствтото", заяви Румен Гечев, цитиран от БГНЕС.

По време на заседанието ще бъде представен доклад за резултатите на „БСП за България” от проведените на 11 юли парламентарни избори. В събота ИТН и БСП откриха общи неща на първата си среща в парламента

относно приоритетите и евентуална подкрепа за правителство, излъчено от партията-победител на изборите.

Засега БСП не поставя разделителна линия, за да подкрепи евентуално правителство на ИТН и лидерът Корнелия Нинова посочи, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа. Важното, според нея, обаче е в края на консултациите с всички политически формации, каква обща рамка за бъдещ кабинет ще се очертае.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че след провеждащия се Националния съвет на БСП в неделя и решенията от него ще се прецени как ще продължат консултациите.

mediapool.bg