Кламер БГ - Новини: "Фейсбук" прекратява договора си с "Телъс" за модерация на български език

"Фейсбук" прекратява договора си с "Телъс" за модерация на български език

България

|
Съб, 25 Фев 2023г. 19:37ч.
"Фейсбук" прекратява договора си с "Телъс" за модерация на български език

Компанията "Мета" прекратява договора си с "Телъс" България за модерация на съдържание във "Фейсбук" на български, турски и руски език, съобщиха от разследващия сайт BIRD.bg в социалните мрежи.

"Meta а прекратила договора си с Telus България и модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от месец юли. Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица. Модифицирани са и алгоритмите", написаха от BIRD.bg.

През януари от разследващия сайт разкриха, че секретен проект на компанията "Мета" (Meta) под названието "Dolphin", изпълняван от българското поделение на "Телъс интернешънъл" (Telus International), модерира съдържанието на социалната мрежа Фейсбук в България. Според BIRD.bg модерацията е структурирана по начин, който поражда съмнения за преднамерено санкциониране на български граждани и активисти, които застъпват проукраински позиции и са критици на Кремъл.

Темата с модерацията на български във Фейсбук стигна и до последния парламент преди да бъде разпуснат. В комисията по електорнно управление на 48-ото Народно събрание беше беше представено писмено становище от "Мета", а представители на "Телъс" бяха изслушани. Тогава от "Мета" обявиха, че са направили специален одит, но не е установили несъответствия или нарушения при модерацията на Фейсбук в България от "Телъс".

До това се стигна, след като в последните месеци имаше спорове около българската модерация на Фейсбук заради заглушаването на активисти, журналисти и общественици, които са критични към руската агресия в Украйна, докато в същото време се подсилва проруската пропаганда. Миналата година, седмици след като Русия нахлу в Украйна, беше изпратена и петиция до Европейския парламент срещу пристрастното модериране на съдържанието в българския сегмент на Фейсбук.

mediapool.bg