Кламер БГ - Новини: ЦИК отказа промяна в състава на коалиция ПП-ДБ

ЦИК отказа промяна в състава на коалиция ПП-ДБ

България

|
Съб, 25 Фев 2023г. 21:53ч.
ЦИК отказа промяна в състава на коалиция ПП-ДБ

ЦИК отказа промяна в състава на коалиция ПП-ДБ

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира промяна в състава на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Срокът за подаване на документи за промяна в състава на вече регистрирани коалиции изтече в 17:00 часа в събота.

От ЦИК посочват, че искането за промяна е постъпило в 17:40 часа. Искането е било към коалиция ПП-ДБ да се присъедини на партия "Обединени земеделци".

В решението на ЦИК, с което се отказва промяната, се посочва, че според Изборния кодекс промени в състава на вече регистрирана коалиция се извършват не по-късно от 35 дни преди изборния ден, а хронограмата на комисията определя краен срок за подаване на документите - 17:00 ч. на 25 февруари.

"Документите са постъпили след изтичането на този срок, за което приносителят изрично е уведомен, като това обстоятелство е вписано в регистъра на ЦИК", посочват от ЦИК и именно забавянето е причината за отказа.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок.

Крайният срок за регистрация на листи за народни представители в районните избирателни комисии пък изтича на 28 февруари. До тази дата партия или коалиция може да поиска регистрацията й за участие във вота да бъде заличена.

Засега се очаква на изборите да участват 16 партии и 7 коалиции, след като ЦИК отказа регистрация на партиите "Пряка демокрация" и "Български гласъ", както и на една коалиция - "Християндемократически съюз" ( в която влизат партиите "Свобода" и "Християндемократическа партия на България").

mediapool.bg